8 oktober 2022 – Het Europees Parlement “veroordeelt de dood van Mahsa Amini en roept op tot EU-sancties tegen haar moordenaars” en de regeringsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige onderdrukking van burgerprotesten in Iran. Het eist ook de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gearresteerde demonstranten.

In een persbericht van het Europees Parlement van 06-10-2022 staat onder meer:

Iran: Ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de dood van Mahsa Amini moeten gestraft worden

  • Oproep voor een onpartijdig onderzoek naar de moord
  • Solidariteit met Iraanse vrouwen en steun voor vreedzame protesten tegen systemische onderdrukking
  • Iraanse autoriteiten moeten demonstranten vrijlaten en alle aanklachten tegen hen laten vallen

Het Parlement veroordeelde de dood van Mahsa Amini en riep op tot sancties van de EU tegen haar moordenaars en de veiligheidstroepen die betrokken waren bij het neerslaan van de protesten die daarop volgden.

In een resolutie die donderdag bij handopsteken is aangenomen, maakt het Parlement de balans op van de ontwikkelingen in Iran na de dood van de 22-jarige Iraanse Koerdische vrouw Mahsa Amini door toedoen van de ‘morele politie’ van het land en het uitbreken van protesten tegen de streng klerikaal regime dat daarop volgde.

EP-leden veroordelen de dood van Mahsa Amini met klem en roepen op tot een onpartijdig, effectief en vooral onafhankelijk onderzoek naar haar mishandeling en tragische dood. Ze werd op 13 september gearresteerd door de Iraanse “moraliteitspolitie” wegens vermeende schending van de wettelijke verplichting om eensluier te dragen en stierf drie dagen later in een ziekenhuis in Teheran nadat ze tijdens haar detentie fysiek was mishandeld.
Sancties tegen Iraanse functionarissen die medeplichtig zijn aan de repressie van het regime

Het Parlement steunt de vreedzame protestbeweging in Iran en in het bijzonder de jonge Iraanse vrouwen die de protesten leiden en eraan deelnemen. Zij veroordeelde daarentegenhet wijdverbreide en onevenredige gebruik van geweld door Iraanse veiligheidstroepen tegen vreedzame demonstranten, dat tot dusver veel slachtoffers heeft gemaakt. De leden van het Europees Parlement riepen de Iraanse autoriteiten op om onmiddellijk een einde te maken aan al diegenen die zijn vastgehouden uitsluitend voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en vreedzame vergadering in verband met de protesten, en alle aanklachten onvoorwaardelijk te laten vallen en hen vrij te laten.

In de resolutie wordt de EU opgeroepen om sancties op te leggen in het kader van het wereldwijde sanctieregime van de EU tegen Iraanse functionarissen die hebben deelgenomen aan of verantwoordelijk zijn voor de dood van Mahsa Djina Amini en het geweld tegen demonstranten.

Verenigde Naties moeten gebeurtenissen in Iran onderzoeken
Het Parlement heeft de Verenigde Naties, en in het bijzonder de Mensenrechtenraad, opgeroepen om onverwijld een volledig onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen van de afgelopen weken in Iran. Europarlementariërs roepen ook EU-lidstaten met diplomatieke missies in Teheran op om hun acties te coördineren om mensenrechtenverdedigers te beschermen, met name vrouwenrechtenactivisten, en EU-burgers die ook de Iraanse nationaliteit hebben.