12 oktober 2022 – Eerder de namen van 52 mensen die tussen 19 en 25 september in het hele land door Iraanse veiligheidstroepen zijn gedood. Agnès Callamard, internationaal secretaris-generaal van Amnesty International: “De Iraanse autoriteiten hebben herhaaldelijk hun volledige minachting voor het recht op leven getoond en zullen voor niets stoppen om hun macht te behouden. Het brute geweld dat door de Iraanse veiligheidstroepen wordt ontketend, is het resultaat van systematische straffeloosheid en een ontoereikende reactie van de internationale gemeenschap”.

Amnesty International heeft bewijs verzameld dat bevestigt dat op 30 september regeringstroepen scherpe munitie, metalen kogels en traangas hebben afgevuurd op demonstranten vanaf daken in de zuidoostelijke provinciehoofdstad Zahedan. Tegelijkertijd beschoten ze het gebied rond een gebedshuis waar nog honderden mensen aan het vrijdaggebed waren. Minstens 66 mensen stierven, onder wie kinderen. Bij de daaropvolgende protesten in Zahedan kwamen nog eens 16 mensen om het leven. Uit door Amnesty International gedocumenteerd bewijsmateriaal blijkt dat de meeste slachtoffers werden gedood door schoten in het hoofd, het hart, de nek en de romp, wat duidelijk aangeeft dat ze de intentie hadden om te doden of ernstig te verwonden.

Amnesty International berichtte hierover op 06 oktober 2022 onder meer:
Iran: Minstens 82 doden bij bloedige onderdrukking van protesten in Sistan en Balochistan
30 september 2022 zal de geschiedenis van Iran ingaan als “Bloody Friday”: Amnesty International kon bevestigen dat op 30 september ten minste 66 mensen op onrechtmatige wijze zijn vermoord door Iraanse veiligheidstroepen in de provincies Sistan en Balochistan. Later kwamen bij andere incidenten nog eens 16 mensen om het leven.

Iraanse veiligheidstroepen hebben op 30 september op onwettige wijze ten minste 66 mensen gedood, onder wie kinderen, bij hun brute optreden tegen protesten na het vrijdaggebed in Zahedan, Sistan en de provincie Balochistan. Nog honderden mensen raakten gewond. De veiligheidstroepen vuurden scherpe munitie, metalen kogels en traangas af op demonstranten en omstanders. Sindsdien zijn er in Zahedan nog 16 mensen vermoord. Het verzamelde bewijsmateriaal – verslagen van activisten, ooggetuigen en families van slachtoffers, evenals afbeeldingen en video’s van de protesten – suggereert dat het echte dodental nog hoger is.
30 september was de dodelijkste dag sinds de protesten bijna drie weken geleden begonnen. De protesten braken uit nadat de 22-jarige Mahsa Amini stierf in politiehechtenis nadat hij was gearresteerd door de “morele politie” van Iran.

“De Iraanse autoriteiten hebben herhaaldelijk laten zien dat ze het recht op leven totaal negeren en voor niets zullen stoppen om hun macht te behouden. Het brute geweld dat door de Iraanse veiligheidstroepen is ontketend, is het resultaat van systematische straffeloosheid en een ontoereikende internationale responsgemeenschap.” zei Agnès Callamard, internationaal secretaris-generaal van Amnesty International. “De enige manier om de straffeloosheid aan te pakken die dergelijke daden aanmoedigt, is dat de VN-lidstaten onverwijld een onafhankelijk onderzoeks- en verantwoordingsmechanisme opzetten om ernstige misdaden onder internationaal recht in Iran te onderzoeken.”

Onderdrukking van de protesten

In Zahedan, in de Iraanse provincie Sistan en Balochistan, bewoond door de lang onderdrukte etnische minderheid Baluch, zouden op 30 september demonstraties plaatsvinden na het vrijdaggebed uit solidariteit met de landelijke protesten en om verantwoordelijkheid te eisen voor de vermeende verkrachting van een 15-jarig meisje door een politiecommandant in de provincie.

Op 30 september, toen een groep mensen hun gebed beëindigde in Zahedan’s Grote Mosalla (een gebedshuis in de buurt van de belangrijkste moskee) en zich verzamelden voor het politiebureau aan de overkant van de straat om te protesteren, vuurden veiligheidstroepen vanaf het dak van het politiebureau met scherpe munitie, metalen kogels en traangas.

Tegelijkertijd schoten veiligheidstroepen in burger op demonstranten en omstanders vanaf de daken van verschillende nabijgelegen huizen, zo blijkt uit foto’s van activisten.

De veiligheidstroepen vuurden ook onwettig scherpe munitie, metalen kogels en traangas af in de buurt van Mosalla, waar nog steeds honderden mensen, waaronder kinderen en ouderen, het vrijdaggebed bijwoonden.

Schoten in hoofd en borst

Bewijs gedocumenteerd door Amnesty International toont aan dat de meeste slachtoffers werden gedood door schoten in het hoofd, het hart, de nek en de romp, wat duidelijk aangeeft dat ze de intentie hadden om te doden of ernstig te verwonden.

Op 1 oktober deed Maulana Abdolhamid Ismaeelzahi, de soennitische leider van het vrijdaggebed in Zahedan, in een video verslag van het brute optreden van de veiligheidstroepen. Hij legde uit dat meer dan 40 mensen werden gedood nadat veiligheidstroepen die op daken stonden met scherpe munitie schoten op een groep jonge demonstranten buiten het politiebureau en op biddende mensen in Mosalla Straat.

Amnesty International heeft de namen geregistreerd van 66 mensen die zijn omgekomen bij het Mosalla-incident van 30 september, maar denkt dat het werkelijke aantal doden mogelijk hoger ligt. De organisatie heeft ook de namen geregistreerd van 16 mensen die sinds 30 september zijn gedood in verband met afzonderlijke protesten in andere delen van Zahedan en zet haar onderzoek naar deze sterfgevallen voort. Onder de doden zijn ten minste drie kinderen, van wie er twee zijn omgekomen tijdens de incidenten in Mosalla op 30 september en een andere bij een ander incident op dezelfde dag. Amnesty International doet onderzoek naar meldingen van ten minste vier andere kinderen die sinds 30 september zijn vermoord in Zahedan.

Het aantal door Amnesty International geregistreerde sterfgevallen heeft alleen betrekking op slachtoffers van wie de organisatie de namen kon achterhalen via informatie van direct betrokken bronnen of via Baluchi-mensenrechtenverdedigers. De organisatie heeft gesproken met de families van 21 doden in Zahedan.
Amnesty International registreerde