31 oktober 2022 – Terwijl de protesten tegen de dictatuur in Iran de afgelopen dagen zijn blijven escaleren, hebben regimetroepen lukraak op demonstranten en voorbijgangers geschoten. Veel vrouwen zijn de afgelopen dagen overleden, waaronder een arts en een verpleegster.

De chirurg dr. Parisa Bahmani stierf in een ziekenhuis in Teheran nadat ze was neergeschoten door bewakers van het regime. Op 26 oktober nam ze deel aan een vreedzame protestbijeenkomst voor het hoofdkwartier van de medische vereniging van Teheran. Daar protesteerden artsen tegen de binnenkomst van regimetroepen in klinieken waar gewonde demonstranten worden behandeld. Bewakers vielen de medici aan met traangas en beschoten ze met scherpe munitie. Onder de gewonden bevond zich dr. Paris Bahmani. Ze bezweek op 28 oktober aan haar schotwonden.

Fereshteh Ahmadi, 32, moeder van twee kinderen, stond op 27 oktober op het balkon van haar appartement in Mahabad, in het noordwesten van Iran, terwijl regimetroepen lukraak op demonstranten en v oorbijgangers schoten met scherpe munitie. Bij deze aanval werden verschillende Mahabad-burgers gedood of gewond. Fereshteh Ahmadi was een van de doden.

Verpleegster Maedeh Javanfar, 28, werd op 26 oktober gedood in de noordelijke Iraanse stad Rasht toen bewakers van het regime een vreedzaam protest aanvielen.

Amsterdam : Mensenrechtenactivisten trekken met wakes aandacht voor het doden van demonstranten in Iran en roepen de wereldgemeenschap op om effectieve actie te ondernemen.