3 november 2022 – Terwijl de volksprotesten voor vrijheid in Iran voortduren, heeft het regime zijn rechterlijke macht ingeschakeld om de wrede repressie nog te versterken. Duizenden gearresteerde demonstranten dreigen te worden geëxecuteerd.

Talrijke doodvonnissen

Onder de ter dood veroordeelde demonstranten in Iran zijn de 17-jarige Soheil Khoshdel (foto rechts) uit de Noord-Iraanse stad Rasht en de 22-jarige Mohammad Ghobadloo uit Teheran.

De rechterlijke macht, die ten dienste staat van het Iraanse regime en te beschouwen is als een instrument van repressie, heeft de afgelopen dagen in een kort geding in Teheran ten minste zeven jongemannen ter dood veroordeeld. De veroordeelden zijn tussen de 17 en 22 jaar oud, zo melden mensenrechtenactivisten en journalisten. Ze werden opgepakt wegens deelname aan protestdemonstraties tegen de dictatuur.

De jongemannen werden berecht zonder wettelijke vertegenwoordiging en in schijnprocessen ter dood veroordeeld als zijnde ‘vijanden van de staat’ en ‘onruststokers’. Soms duurden de processen nog geen tien minuten. Eerder waren de gevangenen op brute wijze gemarteld om hen ertoe te bewegen voor de rechtbank valse bekentenissen af te leggen.

De rechterlijke macht van het regime rechtvaardigt de vonnissen met beschuldigingen als ‘verdorvenheid op aarde’ en ‘oorlog tegen God’, die steevast gebruikt worden wanneer tegenstanders van het regime de doodstraf krijgen. De schijnprocessen worden onder meer geleid door rechter Abdolghassem Salavati, die berucht is vanwege de harde, onrechtvaardige straffen die hij uitspreekt tegen politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten. Hij behoort tot de functionarissen van het Iraanse regime aan wie de Europese Unie een inreisverbod en bevriezing van tegoeden heeft opgelegd omdat ze zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen.

Moeder van Ghobadloo

De moeder van de ter dood veroordeelde Mohammed Ghobadloo heeft het publiek toegesproken in een videoboodschap: ‘Mijn zoon is pas 22 jaar en hij is ziek. Ze hebben hem juridische bijstand onthouden en laten geen advocaten toe tot de rechtbank. In welke rechtszaal worden mensen na slechts één zitting ter dood veroordeeld? Ze zullen hem binnenkort executeren. Ik vraag iedereen om hulp!’

Duizenden worden geëxecuteerd na schijnprocessen

De rechterlijke macht van het Iraanse regime heeft aangekondigd nog eens duizenden andere mensen te zullen vervolgen die tijdens de recente protesten zijn opgepakt. Ook zij riskeren de doodstraf. Tot de verdachten behoren de journalisten Niloofar Hamedi en Elaheh Mohammadi, die als eersten over de dood van de 22-jarige Mahsa Amini berichtten.

Journalisten en activisten vestigen al dagen de aandacht op de naderende doodvonnissen. Ze waarschuwen dat in Iran massa-executies dreigen zoals in 1988, toen duizenden politieke gevangenen standrechtelijk werden geëxecuteerd.

Mensenrechtenactivisten roepen de wereldgemeenschap op om onmiddellijk in te grijpen en de druk op het regime in Teheran flink op te voeren. Diplomatieke en economische betrekkingen met het regime dienen te worden opgeschort zolang er demonstranten ter dood worden veroordeeld en geëxecuteerd.