7 november 2022 – Volgens diverse mensenrechtengroeperingen hebben troepen van het regime op 4 november demonstranten om het leven gebracht in de stad Khash in de provincie Sistan-Balochistan in het zuidoosten van Iran. Minstens 16 mensen werden gedood, onder wie kinderen. Daarnaast vielen er tientallen gewonden.

Amnesty International meldde in verschillende Twitter-berichten dat regeringssoldaten in de stad Khash met scherp hebben geschoten ‘op vreedzame demonstranten vanaf de daken van het hoofdkantoor van de gouverneur en verscheidene andere gebouwen’.

In talloze video’s op sociale media is te zien hoe weerloze betogers die zich na het vrijdaggebed op straat hadden verzameld, werden gedood of verwond door geweervuur. Op daken zijn schutters in militair uniform waarneembaar die met geweren op de menigte schieten.

Gewonde demonstranten worden naar het ziekenhuis in Khash gebracht. Onder de doden en gewonden zijn ook kinderen.

De in Noorwegen gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR) heeft een video vrijgegeven waarin te zien is hoe bloedende mensen worden weggedragen. Volgens de organisatie was er sprake van meerdere doden en gewonden. Verder meldde de Coördinerende Raad van Lerarenverenigingen van Iran (CCITTA) dat ten minste 16 demonstranten werden gedood en tientallen anderen gewond raakten nadat soldaten van het regime het vuur openden op demonstranten in Khash.

Mensenrechtenactivisten vrezen voor meer bloedvergieten en verstoring van het internetverkeer en deelden mee dat er meer ordetroepen zijn overgeplaatst naar Khash.

De zuidoostelijk gelegen provincie Sistan-Balochistan wordt beschouwd als het armenhuis van Iran. Het is de thuisbasis van de Baloch-minderheid, die door het regime in Teheran wordt gediscrimineerd en onderdrukt vanwege hun etniciteit en soennitische geloof. Mensen die opkomen voor de rechten van deze bevolkingsgroep worden onder vage voorwendselen gevangengezet en tot zware straffen veroordeeld.