16 november 2022 – Met hun verzet tegen het regime tonen de studenten in Iran grote moed, want het brute geweld van de troepen van het regime houdt niet op bij de universiteiten. Bewakers breken steeds vaker studentenflats binnen en mishandelen daar studenten of ontvoeren ze naar gevangenissen. Honderden studenten zitten gevangen.

De afgelopen dagen zijn de protesten tegen de dictatuur in Iran weer toegenomen. Met betogingen herdachten mensen in tientallen Iraanse steden de massaprotesten van november 2019, die destijds bloedig werden onderdrukt door het regime. Naar schatting zijn in november 2019 minstens 1.500 demonstranten in heel Iran gedood.

Ook op veel Iraanse universiteiten zijn de afgelopen dagen protesten en stakingen geweest. De universiteiten zijn brandpunten geworden van de volksopstand tegen de dictatuur.

Sinds half september protesteren studenten van honderden Iraanse universiteiten tegen het regime en de onderdrukking, en veel docenten en professoren hebben de protesten gesteund. Ondanks het geweld van het regime laten de studenten zich niet intimideren. “Studenten sterven liever dan zich te schamen!” is een van de slogans die herhaaldelijk op universiteiten wordt geroepen.

Op verschillende Iraanse universiteiten komen dagelijks studenten samen voor protestbijeenkomsten en eisen luidkeels het einde van de dictatuur en de vrijlating van hun gevangengenomen medestudenten. Ze eisen ook de terugtrekking van milities van het regime die op universiteitscampussen zijn gestationeerd om protesten te voorkomen. Ambtenaren van het regime die dreigen studenten het zwijgen op te leggen, worden uitgejouwd en gevraagd de colleges te verlaten.

Studenten organiseren sit-ins op de universiteitscampussen en eisen dat er een einde komt aan de discriminatie en onderdrukking van vrouwelijke studenten, die herhaaldelijk worden lastiggevallen en vernederd door zogenaamde “morele bewakers” op de universiteiten. De studenten willen gendersegregatie op universiteiten afschaffen en vrijheid van meningsuiting afdwingen.

Met hun openlijke verzet tegen het regime tonen de studenten grote moed, want het brute geweld van de regeringstroepen houdt niet op bij de universiteiten. Bewakers breken steeds vaker studentenflats binnen en mishandelen daar studenten of ontvoeren ze naar gevangenissen. Honderden studenten zitten gevangen.

Er komen steeds meer gevallen bekend van dodelijke slachtoffers onder protesterende studenten. Hierbij voorbeelden:

Nasrin Ghaderi, 35, was een doctoraatsstudent filosofie aan de Universiteit van Teheran. Op 4 november werd ze tijdens een aanval van milities van het regime op protesterende studenten meerdere malen op het hoofd geslagen. Ze raakte in coma en stierf op 5 november in een ziekenhuis in Teheran. Na haar dood braken massale protesten uit in haar geboorteplaats Marivan. Regime-troepen gebruikten vuurwapens tegen deze protesten, waarbij tientallen mensen gewond raakten.

Alireza Karimi, een student microbiologie aan de universiteit in de West-Iraanse stad Arak, werd op 8 november aangevallen door regeringstroepen met knuppels en raakte ernstig gewond tijdens studentenprotesten in Arak. De 20-jarige student overleed op 9 november aan ernstig hoofdletsel.

Reza Ismailzadeh, 29, was een promovendus aan de Sharif Technische Universiteit van Teheran. Op 23 oktober werd hij tijdens een protest door milities van het regime doodgeschoten. Ze mikten recht op zijn gezicht.