SMV : Kian Pirfalak is een van de minstens 63 kinderen die om het leven zijn gebracht tijdens de brute onderdrukking van de landelijke protesten tegen de Iraanse gevestigde orde die sinds september gaande zijn. De jongen uit het zuidwesten van Iran was 9 jaar oud en hoopte robotingenieur te worden. Deze droom werd echter aan diggelen geslagen toen hij op 16 november werd gedood bij protesten tegen de gevestigde orde in Izeh, een stad in de provincie Khuzestan. De moeder van Kian gaf de schuld aan ordetroepen die volgens haar ‘herhaaldelijk hadden geschoten’ op hun auto, met als gevolg dat haar zoon om het leven kwam en haar man gewond raakte. Een dag eerder was Molaeirad op Instagram uitgevaren tegen de autoriteiten: ‘Klootzakken die jullie zijn! Hoe wreed kun je zijn? Hij was pas 9. Smerige islamitische republiek,’ schreef ze.

Kian was, , een van de minstens 62 kinderen die het leven lieten bij de in het hele land plaatsvindende protesten tegen het Iraanse regime die in september begonnen. Alles bij elkaar zijn in Iran in de afgelopen paar maanden naar schatting 650 mensen gedood en circa 35.000 personen gearresteerd. Naar verluidt zijn in Khuzestan in de voorbije dagen twee andere jongens, Sepehr Maghsoodi en Artin Rahmani, beiden 14 jaar oud, gedood.

De dood van Kian Pirfalak heeft grote woede en verdriet gewekt onder de Iraniërs. Bij zijn begrafenis scandeerden rouwende mensen ‘Nee tegen Khamenei’, waarmee ze doelden op ayatollah Ali Khamenei, de Hoogste Leider van Iran. In een andere video was een banier met een afbeelding van Kian te zien met daarbij de woorden ‘regering vermoordt kinderen’, die heen en weer werd gezwaaid langs een snelweg in Teheran. Amnesty International zei vorige maand dat ordetroepen ‘geheel straffeloos’ kinderen hebben gedood in een poging ‘de geest van verzet onder de jongeren in het land te smoren en koste wat kost de macht in een ijzeren greep te houden’. Iraanse jongeren en vrouwen hebben het voortouw genomen in de demonstraties, die steun hebben gekregen uit alle geledingen van de Iraanse samenleving, waaronder studenten, beroemdheden, sportmensen, artiesten en activisten.