4 december 2022 – Volgens rapporten van Iraanse mensenrechtenorganisaties heeft de Iraanse rechterlijke macht, die door het regime wordt gebruikt als repressiemiddel, verdere doodvonnissen opgelegd aan gedetineerde demonstranten in showprocessen. Onder de ter dood veroordeelden bevinden zich twee jongens van 15 en 16 jaar.

De beklaagden werden schuldig bevonden aan vermeende “oorlog tegen God”. De rechterlijke macht van het regime gebruikt deze term wanneer ze tegenstanders van het regime en demonstranten tot de maximumstraf, namelijk de doodstraf, willen veroordelen.

De rechtsgangen in Iran voldoen nooit aan internationale rechtsregels. De verdachten worden voor de rechter gebracht zonder juridische vertegenwoordiging. De processen duren soms maar een paar minuten. Vooraf worden de gevangenen op brute wijze gemarteld om hen te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse “bekentenissen” voor de camera. Deze opnames worden vóór de rechtszittingen in de staatsmedia verspreid. In de showprocessen worden de verdachten vervolgens ter dood veroordeeld op basis van deze gedwongen “bekentenissen”.

Volgens internationaal recht is het opleggen van de doodstraf na een oneerlijk proces in strijd met het recht op leven en het absolute verbod op foltering en andere vormen van mishandeling.

De onrechtvaardige rechterlijke macht in Iran schrikt ook niet terug voor doodvonnissen tegen minderjarigen. Volgens mensenrechtenactivisten en advocaten zijn de broers Ali en Mohammad Rakhshani ter dood veroordeeld in de zuidoostelijke Iraanse stad Zahedan. Ze zijn 15 en 16 jaar oud. Ali en Mohammad werden op 9 oktober 2022 thuis gearresteerd en naar een gevangenis gebracht. Sindsdien mogen ze geen contact meer opnemen met hun ouders.

In Teheran werd volleybalcoach Fahimeh Karimi ter dood veroordeeld voor haar rol bij protesten tegen het regime. Fahimeh Karimi is moeder van drie kleine kinderen. Na haar arrestatie werd ze aanvankelijk vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. Ze werd onlangs overgebracht naar de Khorin-gevangenis in haar geboorteplaats Pakdasht, in de buurt van Teheran.

In de stad Karaj, niet ver van Teheran, vindt momenteel een showproces plaats tegen 15 demonstranten. Onder de beklaagden bevinden zich dokter Hamid Ghare-Hasanlou en zijn vrouw Farzaneh. Ze zitten sinds 04.11.2022 vast en zijn gemarteld om hen te dwingen valse bekentenissen af te leggen. Zij riskeren de doodstraf.

In een Urgent Action van 2 december 2022 wees Amnesty International erop dat ten minste 28 mensen die zijn gearresteerd en aangeklaagd in verband met de landelijke protesten in Iran het risico lopen geëxecuteerd te worden. De mensenrechtenorganisatie vreest dat er nog veel meer mensen ter dood kunnen worden veroordeeld gezien de duizenden arrestaties en het hoge aantal aanklachten dat al is ingediend. Onder de 15 verdachten die sinds 30 november terechtstaan in de stad Karaj zijn drie jongens, 17, Amin Mohammad Shokrollahi, Amir Mohammad Jafari en Arian Farzamnia, volgens Amnesty International. Ook zij riskeren de doodstraf.

“De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk alle doodvonnissen opheffen, afzien van het opleggen van de doodstraf en alle aanklachten tegen verdachten in verband met arrestaties laten vallen voor hun vreedzame deelname aan de protesten. De doodstraf is een wrede, onmenselijke en onterende straf, waarvan de gruwel wordt verergerd door een fundamenteel oneerlijk strafproces zonder enige transparantie of onafhankelijkheid.”