10 december 2022 – Tegen de executie van de 23-jarige demonstrant Mohsen Shekari is scherp geprotesteerd door de Iraanse vrijheidsbeweging en de internationale gemeenschap. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock: “,,De minachting van het Iraanse regime voor mensen kent geen grenzen”.

Op 8 december is de 23-jarige Mohsen Shekari (foto) geëxecuteerd in de Evin-gevangenis in Teheran. Het was de eerste executie van een gevangene die werd vastgehouden in verband met drie maanden van protesten tegen het regime.

Mohsen Shekari werd in november 2022 door de rechterlijke macht van het regime, die als repressie-instrument fungeert, in een showproces op zwakke gronden ter dood veroordeeld. De executie werd uitgevoerd in een kort geding om een voorbeeld te stellen en de bevolking te intimideren.

De gerechtelijke procedures in Iran voldoen nooit aan de internationale rechtsregels. De beschuldigden – waaronder Mohsen Shekari – worden schuldig bevonden aan vermeende “oorlog tegen God”. De rechterlijke macht van het regime gebruikt deze term wanneer zij tegenstanders van het regime en demonstranten wil veroordelen tot de maximale straf, namelijk de doodstraf.

In de showprocessen worden de beschuldigden berecht zonder wettelijke vertegenwoordiging. De processen duren soms maar een paar minuten. Vooraf worden de gevangenen brutaal gemarteld om hen te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse “bekentenissen” voor de camera. Deze opnames worden vóór de rechtszittingen in de staatsmedia verspreid. Vervolgens worden de verdachten op basis van deze gedwongen “bekentenissen” ter dood veroordeeld.

De EU veroordeelt ten scherpste de executie van Mohsen Shekari

Op 8 december heeft de Europese Unie de executie van de 23-jarige demonstrant in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeeld en het Iraanse regime opgeroepen een einde te maken aan de toepassing van doodstraffen en verdere executies. De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf die de EU in beginsel en onder alle omstandigheden afwijst.

Westerse landen Frankrijk en Duitsland en Verenigd Koninkrijk hebben de executie veroordeeld.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zei ‘verontwaardigd’ te zijn. En: ,,De wereld mag niet de ogen sluiten voor het weerzinwekkende geweld van het Iraanse regime tegen zijn eigen volk.”
Volgens Duitsland getuigt de executie van ‘grenzeloze minachting voor de mensheid’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.
In Europa werd veroordelend gereageerd op de executie. De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra zei ‘alle registers te willen opentrekken’ om de mensen in Iran te helpen.

Meer informatie

Amnesty International vraagt: De internationale gemeenschap moet snel en resoluut optreden om een einde te maken aan verdere executies.

In een verklaring van Amnesty International van 8 december staat onder meer:

Diana Eltahawy, onderzoeker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International, veroordeelt het optreden van de autoriteiten: “De executie van Mohsen Shekari door de Iraanse autoriteiten is ontstellend. Nog geen drie weken geleden werd hij in een oneerlijk schijnproces veroordeeld tot de doodstraf”.