23 december 2022 – Stop met de terechtstellingen! Op 8 december werd de 23-jarige Mohsen Schekari in Teheran, vanwege zijn deelname aan de protesten tegen de dictatuur, opgehangen. Mensenrechtenverdedigers waarschuwen ervoor, dat er in Iran voor duizenden gearresteerde demonstranten, waaronder minderjarigen, terechtstelling dreigt. Deze demonstranten werden door rechtbanken van het regime, die als instrumenten voor onderdrukking moeten worden beschouwd, na pietluttige en in elkaar gedraaide beschuldigingen, d.m.v. snelrecht, tot de dood veroordeeld.

Hierna een aantal voorbeelden van gevangenen, die zich in acuut levensgevaar bevinden:
De arts Dr. Hamid Ghare-Hasanlou werd op 6 december in Karaj, niet ver van Teheran, ter dood veroordeeld. Hij en zijn vrouw Farzaneh zitten sedert begin november gevangen. Farzaneh Ghare-Hasanlou werd tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het echtpaar heeft twee kinderen. Bij de arrestatie thuis werden de dokter en zijn vrouw voor de ogen van hun dertienjarige dochter zwaar mishandeld.

Hamid Ghare-Hasanlou werd in de gevangenis zo ernstig gemarteld, dat hij met gebroken ribben en inwendige bloedingen naar het ziekenhuis werd vervoerd. Vanaf zijn ziekbed werd hij, onder dwang, naar de gerechtszaal overgebracht, waar het showproces plaats vond.
De familie Ghare-Hasanlou staat bekend om hun humanitaire inzet in arme en verwaarloosde gebieden van Iran, in het bijzonder voor de medische verzorging van kinderen. Meer dan 600 Iraanse artsen hebben in een open brief hun invrijheidstelling geëist.
De 43-jarige vader van een gezin Reza Aria (op de foto rechts, tijdens het showproces) werd ook in Karaj ter dood veroordeeld. Ook hij werd gemarteld om hem tot zwijgen te brengen en zich met een valse bekentenis te belasten.
De 16-jarige Amir Ali Gholami uit Rezvanshahr werd begin december in de noord-Iraanse provincie ter dood veroordeeld. Hij werd gearresteerd toen hij een tegen het regime gerichte leuze op de muur had gekalkt.
De 20-jarige Ali Moazzami-Goudarzi (rechts op de foto, tijdens het showproces) behoort ook tot de demonstranten die ter dood zijn veroordeeld.
De 22-jarige Mahan Sadrat Madani werd in november in Teheran ter dood veroordeeld. Op 10 december werd hij overgebracht van de Fashafuyeh-gevangenis, aan de rand van Teheran, naar de Rajai-Shahr gevangenis in Karaj, waar de meeste terechtstellingen plaats vinden.
Milad Armoun (foto links) en Nastouh Nikkhah werden in Teheran in een showproces ter dood veroordeeld.

Voor minstens 24 anderen dreigt het gevaar van terechtstelling
Volgens berichten in de pers heeft justitie van het regime een lijst met de namen van 25 demonstranten openbaar gemaakt, die in de laatste weken ter dood werden veroordeeld. In deze lijst stond ook de naam van de 23-jarige Mohsen Schekari, die op 8 december terechtgesteld werd. Voor de 24 andere veroordeelden dreigt een directe terechtstelling.

Deskundigen van de VN eisen snel optreden van de wereldgemeenschap om een einde te maken aan de terechtstellingen
Al op 8 december hebben deskundigen, op het gebied van de mensenrechten van de VN, hun grote bezorgdheid geuit over gevangenen, die als gevolg van de protesten ter dood werden veroordeeld en die binnenkort terechtgesteld kunnen worden. Ze eisten van het regime in Teheran om direct te stoppen met de terechtstellingen. Doodstraffen, die niet in een fair proces zijn verkregen en die niet aan de uitgangspunten van het internationale Volkenrecht voldoen, zijn, volgens deze deskundigen, illegaal. De rechtszaken in Iran voldoen nooit aan deze voorwaarden.