17 januari 2023 – Na de executie van twee demonstranten, Mohammad Mehdi Karami en Seyed Mohammad Hosseini, roept Amnesty International op tot onmiddellijke stopzetting van alle executies in verband met de landelijke protesten in Iran. De organisatie vestigt de aandacht op het feit dat andere gedetineerde demonstranten executie riskeren, waaronder de 22-jarige Mohammad Ghobadlou, wiens doodvonnis begin januari door de rechterlijke macht van het regime werd bevestigd.

In een persbericht van Amnesty International van 11 januari 2023 staat onder andere:
Het is walgelijk dat de Iraanse autoriteiten doorgaan met hun staatsmoordpartij. Zo proberen ze wanhopig de protesten te beëindigen. Ze klampen zich vast aan de macht door het publiek angst aan te jagen“, aldus Diana Eltahawy, adjunct-regiodirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International.

De willekeurige executies van Mohammad Mehdi Karami en Seyed Mohammad Hosseini – slechts enkele dagen nadat hun doodvonnissen waren bevestigd – laten zien hoe de Iraanse autoriteiten de doodstraf blijven gebruiken als onderdrukkingsinstrument. Ze zijn een wrede herinnering aan het feit dat tientallen andere mensen het risico lopen geëxecuteerd te worden.

Terwijl de Iraanse autoriteiten het recht op leven blijven vertrappen, blijft het Iraanse volk opkomen voor de mensenrechten. Op 8 en 9 januari protesteerden familieleden en aanhangers van mensen die geëxecuteerd dreigden te worden buiten de Raja’i Shahr-gevangenis. Mohammad Ghobadlou en verscheidene andere ter dood veroordeelden zitten daar gevangen. Zelfs toen veiligheidstroepen probeerden hen uiteen te drijven door in de lucht te schieten, zetten zij hun protest voort. Bijzonder pijnlijk voor de families: de autoriteiten houden geplande executies geheim en weigeren familieleden en juridische adviseurs vooraf te informeren over aanstaande executies. (…)

Geëxecuteerd na oneerlijke schijnprocessen

Op 5 december 2022 heeft een revolutionaire rechtbank in de provincie Alborz Mohammad Mehdi Karami en Seyed Mohammad Hosseini ter dood veroordeeld in een zeer oneerlijk schijnproces. Nadat op 3 november 2022 tijdens een protest een paramilitaire Basij-militieman was gedood, werden de twee ook beschuldigd van “corruptie op aarde” (ifsad fil-arz).

Het doodvonnis werd uitgesproken minder dan een week na het begin van het proces op 30 november 2022. Vóór het proces werden hun gedwongen “bekentenissen” uitgezonden in de staatsmedia. In strijd met hun recht op het vermoeden van onschuld werden ze als “moordenaars” bestempeld. Beide verdachten kregen geen toegang tot een advocaat van hun keuze.

Seyed Mohammad Hosseini vertelde later aan zijn raadsman dat de autoriteiten hem onder marteling en andere mishandeling hadden gedwongen te “bekennen”. Hij werd geschopt tot hij het bewustzijn verloor. Hij werd op zijn voetzolen geslagen met ijzeren staven en over zijn hele lichaam gemarteld met elektrische schokken.

De executies van Mohammad Mehdi Karami en Seyed Mohammad Hosseini werden beide in het geheim uitgevoerd, zonder voorafgaande kennisgeving aan hun raadslieden en families – slechts twee maanden na hun arrestatie.

Tientallen demonstranten lopen gevaar

Amnesty International vreest dat veel meer mensen de doodstraf riskeren in verband met de protesten. Sinds het uitbreken van de protesten zijn duizenden mensen willekeurig gearresteerd en aangeklaagd. (…) Onder hen bevinden zich Arshia Takdestan, Javad Roohi, Manouchehr Mehman Navaz, Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi en Majid Kazemi. Ze zijn sinds november allemaal ter dood veroordeeld.

Talrijke anderen staan momenteel terecht of worden beschuldigd van misdrijven waarop de doodstraf staat, waaronder Abolfazl Mehri Hossein Hajilou, Mohsen Rezazadeh Gharagholou, Saeed Shirazi, Akbar Ghafari, Toomaj Salehi, Ebrahim Rigi (Riki), Farzad (Farzin) Tahazadeh en Farhad Tahazadeh, Karwan Shahiparvaneh, Reza Eslamdoost, Hajar Hamidi en Shahram Marouf-Mola. (…)

Het is cruciaal dat de internationale gemeenschap niet alleen achter het Iraanse volk staat, maar ook onmiddellijk actie onderneemt om de Iraanse autoriteiten ter verantwoording te roepen. Staten moeten universele rechtsmacht uitoefenen. Zij moeten een strafrechtelijk onderzoek instellen naar al degenen die er redelijkerwijs van worden verdacht betrokken te zijn bij misdrijven krachtens het internationaal recht en andere ernstige schendingen van de mensenrechten. Als er voldoende bewijs is, moeten ze arrestatiebevelen uitvaardigen” zei Diana Eltahawy.