1 februari 2023 – De organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF), die wereldwijd campagne voert voor vrijheid van informatie, roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de mediawerkers die in Iran gevangen zitten. “De vele arrestaties, de ernstige beschuldigingen, de brutaliteit – Teheran lijkt nog steeds vastbesloten om alle onafhankelijke informatiestromen op te drogen”, zegt RSF-directeur Christian Mihr. “Maar veel journalisten en verslaggevers zijn niet minder koppig: ondanks de bedreigingen die overal voelbaar zijn, blijven ze moedig hun werk doen. Het is belangrijk dat de wereld leert over de wreedheid van het Iraanse regime.”

In een persbericht van Verslaggevers Zonder Grenzen van 25-01-2023 staat o.a.:

De Evin-gevangenis vult zich met vrouwelijke journalisten

Gezien de protesten in Iran blijven de autoriteiten hard optreden tegen mediaprofessionals. Pas in het weekend lieten ze binnen een paar uur drie journalisten arresteren en naar de beruchte Evin-martelgevangenis brengen. Sinds het begin van de protesten zijn in totaal 55 mediaprofessionals opgesloten, onder wie 16 vrouwen. 27 van de 55 journalisten zitten nog achter de tralies. Het regime liet de overige 28 op borgtocht vrij, sommigen van hen hoog, en onder strikte voorwaarden.Ze wachten op hun vonnis. Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) roept de Iraanse autoriteiten op om de gevangengenomen mediamedewerkers onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hen in te trekken.

“De vele arrestaties, de ernstige beschuldigingen, de brutaliteit – Teheran lijkt vastbesloten om alle onafhankelijke informatiestromen op te drogen”, zegt RSF-directeur Christian Mihr. “Maar veel journalisten en verslaggevers zijn niet minder koppig: ondanks de dreigementen die overal voelbaar zijn, gaan ze moedig door met hun werk. Het is belangrijk dat de wereld leert over de wreedheid van het Iraanse regime.”

De journaliste Melika Hashemi werkt voor het online dagblad Shahr News Agency. Op 21 januari werd ze voor verhoor naar de Evin-gevangenis geroepen; toen werd al het contact met haar verbroken. Op de ochtend van 22 januari werd Mehrnousch Zarei, die als freelance journalist werkt voor onder meer de persbureaus ILNA en ISKA en het weekblad Chelcheragh, gearresteerd. Ze werd voor haar huis in Teheran gearresteerd, haar huis werd vervolgens doorzocht en haar elektronische apparaten werden in beslag genomen. Volgens het persbureau HRANA hebben de veiligheidstroepen niet bekendgemaakt tot welke instelling of autoriteit ze behoren en geven ze geen informatie over de redenen voor de arrestatie. Zarei werd naar de Evin-gevangenis gebracht.

Een paar kilometer verderop arresteerde de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) dezelfde ochtend Saide Shafiei, een freelance journalist voor Donyaye Eghtesad, Shargh en Insaf News. Shafiei’s echtgenoot, Hassan Homayon, tweette dat ze hem op 23 januari, meer dan 24 uur na haar arrestatie, belde om te zeggen dat ze in de Evin-gevangenis zat. De journalist werd naar verluidt beschuldigd van “propaganda tegen het systeem” en “handelen tegen de nationale veiligheid”.
Acht mediamedewerkers gearresteerd sinds begin van het jaar

Sinds 1 januari 2023 hebben de autoriteiten in Iran acht mediamedewerkers gearresteerd voor hun journalistieke activiteiten. Vier van hen werden later op borgtocht vrijgelaten en wachten nu op hun veroordeling. Deze vrijlating op borgtocht is geen reden tot feest: de afgelopen dagen hebben Iraanse rechtbanken uitspraak gedaan in verschillende soortgelijke zaken en journalisten en verslaggevers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. (…)