11 februari 2023 – Volgens Amnesty International dreigen ten minste 14 gevangenen in Iran te worden geëxecuteerd in verband met de landelijke protesten. Het recht van deze mensen op een eerlijk proces is geschonden en verscheidene van hen zijn gefolterd, onder meer met slagen, elektrische schokken, doodsbedreigingen, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. Sinds december 2022 zijn ten minste vier jonge mannen willekeurig geëxecuteerd na volstrekt oneerlijke processen in verband met de protesten.
In een dringende actie van Amnesty International van 6 februari 2023 staat onder andere het volgende:

In Iran hangt tientallen mensen de doodstraf boven het hoofd in verband met de nationale protesten, nadat zij in zeer oneerlijke processen zijn berecht op beschuldiging van onder meer “vijandschap jegens God” (moharebeh), “corruptie op aarde” (efsad-e fel arz) en “gewapende opstand tegen de staat” (baghi). Ten minste 14 mensen zijn reeds ter dood veroordeeld en lopen groot gevaar geëxecuteerd te worden. Het zijn Arshia Takdastan, Javad Rouhi, Ebrahim Narouie, Kambiz Kharout, Majid Kazemi, Manouchehr Mehman Navaz, Mansour Dahmardeh, Mohammad Boroughani, Mehdi Bahman, Mehdi Mohammadifard, Mohammad Ghobadlou, Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi en Shoeib Mir Baluchzehi Rigi.

Ten minste vijf anderen, waaronder Sahand Nourmohammad-Zadeh, Hamid Ghare-Hasanlou, Hossein Mohammadi, Reza Arya (Aria) en Mahan Sadrat (Sedarat) Madani, wachten op een nieuw proces nadat hun schuldigverklaring en doodvonnis door het Hooggerechtshof zijn vernietigd en hun zaken zijn terugverwezen naar lagere rechtbanken. Amnesty International is op de hoogte van ten minste drie andere personen die ook zijn beschuldigd van misdrijven waarop de doodstraf staat. Onder hen bevinden zich Saeed Shirazi, Abolfazl Mehri Hossein Hajilou en Mohsen Rezazadeh Gharegholou. Er is momenteel geen openbare informatie over de resultaten van hun proeven. Tientallen anderen worden in verband met de protesten onderzocht wegens halsmisdrijven.

De processen voor de revolutionaire rechtbanken en/of strafrechtbanken in het hele land verlopen op een buitengewoon oneerlijke manier. Dit omvat schendingen van het recht van de beschuldigde op een adequate verdediging en toegang tot een advocaat van zijn keuze, het recht om voor onschuldig te worden gehouden, het recht om te zwijgen en het recht op een eerlijk, openbaar proces.

Amnesty International heeft foltering en andere vormen van mishandeling van tien van de bovengenoemde personen gedocumenteerd. De martelingen omvatten methoden als slagen, elektrische schokken, ondersteboven hangen, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. De door foltering verkregen “bekentenissen” worden door de autoriteiten als bewijs gebruikt. De staatsmedia zonden de gedwongen “bekentenissen” van verscheidene beklaagden uit vóór hun proces.