Een ongekend aantal vrouwelijke journalisten in de grootste gevangenis voor verslaggevers

Volgende week gaat de land brede opstand, van de mensen in Iran, zijn zesde maand in. Gedurende de laatste vijf maanden heeft het regime van de moellahs geprobeerd om het verspreiden van nieuws en informatie, over de mate van onderdrukking van de protesten en de omvang van hun misdaden, te belemmeren door het arresteren van journalisten en blokkering van het Internet.

Als gevolg van het gebrek aan openheid van het Iraanse regime, moet het aantal gearresteerde journalisten en fotografen, sinds het begin van de opstanden, worden geschat op tussen de 70 en 100.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft het aantal journalisten, dat sinds het begin van de protesten op 16 september 2022 is gearresteerd, geschat op 71, een aantal van hen is tijdelijk op borgtocht in vrijheid gesteld, 28 personen, waaronder 14 vrouwen, zitten nog steeds in de gevangenis.

In hun jaarrapport, beschreven Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) de detentie van verslaggevers en journalisten gedurende de protesten als een teken van massale onderdrukking. Verslaggevers Zonder Grenzen merkte op dat een ongekend aantal vrouwelijke journalisten is gearresteerd en gevangen gezet in Iran.

Verslaggevers Zonder Grenzen heeft Iran op de 178-ste plaats gezet van 180 landen in the World Press Freedom index in 2022, na China, Myanmar en Turkmenistan. Alleen Eritrea en Noord Korea volgen na Iran.

De Commissie voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) maakte Iran bekend als de top-gevangenzetter van journalisten in 2022. China, Myanmar, Turkije en Wit-Rusland volgen op Iran in de CPJ index.

Volgens de CPJ, hebben Iraanse autoriteiten een record aantal vrouwelijke journalisten in de gevangenis gezet, een afspiegeling van hun prominente rol bij de verslaglegging van deze door vrouwen geleide opstand.

Vrouwelijke journalisten gevangen gezet in Iran – Met de klok mee, van boven midden, Nilufar Hamedi, Elaheh Mohammadi, Vida Rabbani, Mandana , Sadeghi, Farzaneh Yahya Abadi, Farkhondeh Ashoori en Nasrin Hassani

Vrouwelijke journalisten gevangen gezet in Iraanse gevangenissen

Hierna volgt een lijst van vrouwelijke journalisten, die nog steeds in de gevangenis zitten. Een aantal van hen zijn zeer recent gearresteerd:

 1. Nilufar Hamedi, een journalist en verslaggever bij de krant Sharq, werd op 22 september 2022 gearresteerd, in Teheran.
 2. Elaheh Mohammadi, een journalist en verslaggever bij de krant Ham Mihan, werd op 23 september 2022 gearresteerd, in Teheran
 3. Vida Rabbani, een freelance journalist bij de krant Sharq, werd in Teheran op 23 september 2022 gearresteerd en werd op 31 december veroordeeld tot 7 jaar en drie maanden gevangenisstraf.
 4. Nasrin Hassani, een journalist bij het tijdschrift Etefaghieh, werd op 30 september 2022 gearresteerd, op haar werkplek in Bojnourd.
 5. Farkhondeh Ashoori, een freelance journalist en ex-verslaggever bij het Fars nieuwsagentschap, werd in Shiraz gearresteerd op 17 oktober 2022.
 6. Farzaneh Yahya Abadi, een lokale journalist, werd in Abadan op 19 oktober 2022 gearresteerd.
 7. Mandana Sadeghi, een journalist, werd op 19 oktober 2022 gearresteerd, met haar echtgenoot, in hun huis in Abadan.
 8. Maliheh Daraki, een freelance fotojournalist in Shiraz, werd op 26 oktober 2022 gearresteerd, toen zij een protest in Abadan versloeg.
 9. Maral Dar Afarin, een lokale journalist en een vrouwenrechten activiste in de provincie Gilan, werd in Lahijan op 1 november 2022 gearresteerd.
 10. Fahimeh Nazari, een journalist bij de Entekhab nieuws-website, werd gearresteerd op 13 november 2022, op haar werkplek in Teheran.
 11. Ziba Omidifar, een journalist bij Kurdpress, werd in Qorveh op 8 december 2022 gearresteerd. Ze werd blootgesteld aan ernstige martelingen en kwellingen in het detentiecentrum van de IRGC Inlichtingen Organisatie. Daarna, werd ze, na een week, overgebracht naar het Kowsar Ziekenhuis in Sanandaj.
 12. Nasim Sultan Beigi, een freelance journalist, werd gearresteerd door IRGC Inlichtingen op 11 januari 2023, op het internationale vliegveld van Teheran en in isolatie opgesloten in de Evin gevangenis.
 13. Melika Hashemi, een freelance journalist, werd op 21 januari 2023 gearresteerd, na te zijn ontboden op het kantoor van de aanklager van Evin in Teheran.
 14. Mehrnoush Zarei Hanzaki, een freelance journalist voor de nieuwsagentschappen ILNA, ISCA en ANA, werd in Teheran op 22 januari 2023 gearresteerd.
 15. Saeedeh Shafiei, een freelance journalist, werd thuis in Teheran gearresteerd op 22 januari 2023.

Vrouwelijke journalisten gevangen gezet in Iran – Met de klok mee, van boven links, Maral Dar Afarin, Maliheh Daraki, Mehrnoush Zarei, Saeedeh Shafiei, Melika Hashemi, Nasim Sultan Beigi, Fahimeh Nazari en Ziba Omidifar.

(Een aantal vrouwelijke journalisten werd op borg vrijgelaten tot het einde van hun proces).

Namen van vrouwelijke journalisten, die op borgtocht vrijkwamen volgen hier:

 1. Yalda Moayeri, een freelance nieuwsfotografe en prijswinnende fotografe, werd in Teheran op 21 september gearresteerd en werd tegen borgtocht op 20 december 2022 vrijgelaten.
 2. Batool Balali, a lokale journalist in de provincie Kerman, werd in Sirjan op 22 september gearresteerd. Ze werd tegen borgtocht op 1 oktober 2022 vrijgelaten.
 3. Fatemeh Rajabi, een journalist voor de krant Haft-e Sobh en Bourseon.com, werd op september 2022 gearresteerd, in Teheran. Ze werd tegen borgtocht op 19 oktober 2022 in vrijheid gesteld.
 4. Samira Alinejad, een lokale journalist in Kerman, werd in Sirjan op 22 september 2022 gearresteerd en tegen borgtocht op 12 oktober 2022 in vrijheid gesteld.
 5. Bahar Aslani, een freelance fotografe en vrouwenrechten activiste, werd in Teheran op 26 september 2022 gearresteerd en tegen borgtocht op 6 oktober 2022 vrijgelaten.
 6. Mehrnoush Tafian, a lokale freelance journalist in Khuzestan, werd in Ahvaz op 28 september 2022 gearresteerd en op 12 januari 2023 vrijgelaten, na het uitzitten van haar straf.
 7. Safieh Qarebaghi, een freelance journalist, werd in Zanjan op 1 oktober 2022 gearresteerd en op 8 oktober vrijgelaten, na het voldoen van een borg.
 8. Maryam Mazrouii, een freelance fotojournalist, werd in Teheran op 5 oktober 2022 gearresteerd en vrijgelaten op 24 oktober 2022.
 9. Somayyeh Masrour, een verslaggever voor ILNA nieuwsagentschap, werd in Isfahan op 8 oktober 2022 gearresteerd en na een paar dagen weer vrijgelaten.
 10. Saeedeh Fathi, een sportjournalist, werd in haar huis in Teheran op 16 oktober 2022 gearresteerd, na de brand in de Evin gevangenis. Ze werd tijdelijk in vrijheid gesteld tegen borgtocht op 9 december 2022, tot aan het eind van haar strafproces.
 11. Nazila Maroufian, een journalist bij Iran Dideban en Rouydad24, werd op 30 oktober 2022 gearresteerd, in het huis van een vriend in Teheran en werd tegen borgtocht op 9 januari 2023 in vrijheid gesteld.
 12. Negar Massoudi, een fotografe en documentairemaker, werd op 30 oktober 2022 gearresteerd en werd tijdelijk in vrijheid gesteld vanuit de Evin gevangenis op 10 januari 2023, tegen een borg van 2.5 miljard tomans (~ 55000 €) tot aan het eind van haar strafproces.
 13. Marzieh Amiri, een economie journalist bij de krant Sharq, werd op 31 oktober 2022 gearresteerd en vrijgelaten tegen borgtocht op 17 december 2022. Het voeren van telefoongesprekken werd haar 16 dagen lang verboden en niettegenstaande epilepsieaanvallen werd zij voortdurend ondervraagd.
 14. Nastaran Farokheh, een journalist bij de krant Sharq, werd op 27 november 2022 gearresteerd en vrijgelaten tegen borgtocht op 5 december 2022.
 15. Maryam Vahidian, een journalist, die verslag deed over arbeiderszaken voor het ILNA nieuwsagentschap, werd in Teheran op 27 november gearresteerd en vrijgelaten uit de Evin gevangenis op 28 december 2022.
 16. Narges Behyari, een fotografe en videografe, werd voor de tweede keer eind november gearresteerd bij de protesten in Teheran. Op 9 november was ze gearresteerd door veiligheidsagenten en overgebracht naar afd. 209 van de Evin gevangenis, omdat zij had verhinderd dat een jong meisje werd afgeranseld bij de openbare demonstratie. Ze was gewond aan haar linker arm na het conflict met de veiligheidsagenten en na drie weken en het einde van het verhoorproces, werd ze vanuit de Evin gevangenis in vrijheid gesteld, zonder kennisgeving vooraf.
 17. Maryam Qanad, een journalist en verslaggever bij het IRNA nieuwsagentschap, werd in Teheran op 11 december 2022 gearresteerd en tegen borgtocht op 12 januari 2023 vrijgelaten.
 18. Hoda and Zahra Towhidi, twee journalisten, werden op 17 december 2022 tijdelijk tegen borgtocht in vrijheid gesteld na 87 dagen van detentie, tot aan het eind van hun strafproces.
  In de gevangenis voor het naar buiten brengen van de waarheid

Yalda Moayeri en haar prijswinnende foto

Naar gelang het Iraanse regime doorgaat met het optreden tegen de protesten, die begonnen op 16 september 2022, bij de dood van Mahsa Amini, is bijna de helft van de gearresteerde journalisten een vrouw, waaronder twee die de doodstraf kunnen verwachten.

De Canadese Associatie van Journalisten voor Vrijheid van Meningsuiting (CJFE) zal de 2023 International Award op 15 februari uitreiken aan Nilufar Hamidi en Elaheh Mohammadi, twee vrouwelijke journalisten, die in Iran gevangen zitten.

“CJFE kent zijn Internationale Press Freedom Award toe aan Niloofar Hamedi en Elaheh Mohammadi omdat zij hun vrijheid en hun leven op het spel hebben gezet om de gewelddadige behandeling van vrouwen in Iran aan de kaak te stellen,” zei Carol Off, CJFE voorzitter van het Gala. “Zonder de moed van deze journalisten zouden we nooit de ware geschiedenis over de dood van Mahsa Amini hebben geweten. Niloofar en Elaheh hebben een hoge prijs betaald voor het vertellen van de waarheid en we zijn hen daarvoor erg dankbaar.”

Nilufar Hamedi, een verslaggever bij de krant Sharq, rapporteerde vanuit het ziekenhuis waar Mahsa Amini in a coma lag. Ze werd op 22 september gearresteerd. Elaheh Mohammadi, een verslaggever voor de krant Ham Mihan, reisde naar Saqqez om verslag te doen van de begrafenis van Mahsa Amini, die uitdraaide op een belangrijk anti-regime protest. Elaheh Mohammadi werd op 23 september 2022 gearresteerd.

In betrekking hiermee, Nazila Maroufian, een andere vrouwelijke journalist, die voorlopig is vrijgelaten, werd ook op 30 oktober 2022 gearresteerd en overgebracht naar de Evin gevangenis, omdat zij een interview had opgenomen met de vader van Mahsa Amini, die de beweringen van het regime over de ziekte van zijn dochter als onwaar bestempelde.

In een gezamenlijke verklaring op 28 oktober 2022, beschuldigden het Revolutionaire Garde Corps (IRGC) en het Ministerie van Inlichtingen (MOIS) de kranten Sharq en Ham Mihan van het verspreiden van “voorgekookt nieuws over de dood van Mahsa Amini.” Ze beschuldigden de twee vrouwelijke journalisten bij deze kranten van het verspreiden van de eerste foto van Mahsa Amini in het ziekenhuisbed en van “voorgekookt nieuws” over de rouwdienst, de begrafenis en de eerste bijeenkomsten. De door de twee inlichtingendiensten genoemde activiteiten behoren tot meest essentiële en voor de hand liggende taken van een journalist.

In een reactie op deze bekendmaking, zei de directeur van de krant Ham Mihan: “Ze gingen en prepareerden een rapportage voor de krant, een gelijkaardige rapportage is gemaakt bij het Fars nieuwsagentschap en andere nieuwsagentschappen, met nog meer details.”

Hij zei dat Elaheh Mohammadi, een verslaggever bij Ham Mihan, naar Kurdistan was gegaan om verslag te doen van de begrafenis van Mahsa Amini in overeenstemming met media-ambtenaren.

De algemeen directeur van de krant Sharq benadrukte ook dat de betrokken journalist, Nilufar Hamedi, alle stappen in het verslag over de dood van Mahsa Amini, in samenspraak met hem, had genomen en haar journalistieke opdracht had vervuld. Hij ontkende de beschuldiging van “opdracht vanuit het buitenland aan de Sharq verslaggever om de foto en het verslag van de dood van Mahsa Amini te publiceren.”

In een verklaring van de Vereniging van Journalisten in Teheran wordt gezegd dat “de beschuldigingen een belediging waren voor het verstand van de lezers en de journalistieke gemeenschap, het gaat over twee journalisten, die behoren tot de meest professionele van het land.”

Vele journalisten hebben straffen opgelegd gekregen, die de maxima, die het regime heeft bepaald, overschrijden, waaronder extra tijd in de gevangenis, afranseling, verbod op werk en het verlaten van het land, of verplichte werkstraffen. De borgsommen, die voor journalisten worden bepaald, zijn uitzonderlijk hoog.

Door het opleggen van zware straffen aan journalisten, in een aantal gevallen hoger dan de wet toestaat, laten de autoriteiten zien dat zij ver willen gaan om de pers tot zwijgen te brengen.
Het gevangenzetten toont de wens van de Iraanse autoriteiten om vrouwen systematisch tot zwijgen te brengen. Deze journalisten riskeren het om een zeer hoge prijs te moeten betalen, waaronder de doodstraf, voor de moed om de waarheid aan het licht te brengen, die de autoriteiten proberen te verdoezelen. Ze moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk in vrijheid worden gesteld.