6 mei 2023 – De onderdrukking in Iran stopt niet bij kinderen. Jongens en meisjes die naar de gevangenissen worden gebracht zijn weerloze slachtoffers van wrede martelingen. Zij worden gemarteld met slagen, zweepslagen, elektrische schokken en verkrachting. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt de ernstigste gewelddaden tegen kinderen in Iran aan de kaak.

In een persbericht van Human Rights Watch van 25 april 2023 staat onder andere:

Iran: veiligheidstroepen doden, martelen en misbruiken kinderen

Minderjarige demonstranten onrechtmatig aangehouden

Iraanse veiligheidstroepen, die wijdverbreide protesten onderdrukken, hebben kinderen onrechtmatig gedood, gemarteld, seksueel misbruikt en laten verdwijnen.

De Iraanse autoriteiten hebben ook in strijd met de wet kinderen gearresteerd, ondervraagd en vervolgd. Rechters hebben families van kinderen verboden een advocaat van hun keuze in de arm te nemen om hun kinderen te verdedigen. Kinderen zijn op vage beschuldigingen veroordeeld en berecht buiten de jeugdrechtbanken, die bevoegd zijn voor kinderzaken. Veiligheidstroepen hebben kinderen gearresteerd en vastgehouden zonder hun families op de hoogte te stellen, soms wekenlang. Scholieren die worden vrijgelaten mogen niet terugkeren naar school, of de autoriteiten snijden de bijstand van hun families af, waardoor de kinderen gedwongen worden te gaan werken.

“Het Iraanse leiderschap heeft zijn brute veiligheidstroepen gebruikt om kinderen seksueel te misbruiken en te martelen, en het heeft kinderen niet gespaard voor grotesk oneerlijke processen,” zei Tara Sepehri Far, senior Iran onderzoeker bij Human Rights Watch. “De afgelopen zeven maanden hebben de autoriteiten niet geaarzeld om de dwangmiddelen van de staat uit te breiden om zelfs kinderen het zwijgen op te leggen.”

Human Rights Watch onderzocht het misbruik van 11 kinderen tussen september 2022 en februari 2023 en documenteerde nieuwe details over twee eerder gemelde gevallen. (…)

Human Rights Watch documenteerde hoe veiligheidstroepen van de regering kinderen in hechtenis vastbonden, blinddoekten en martelden. Een 17-jarige jongen werd door de autoriteiten geslagen en seksueel misbruikt, met blauwe plekken over zijn hele lichaam en bloedingen uit zijn anus, aldus een familielid. Een leerlinge van de middelbare school verklaarde dat veiligheidstroepen haar tijdens haar arrestatie op een brandend gasfornuis duwden, waardoor haar kleren vlam vatten, en dat zij tijdens de ondervraging werd geslagen en gegeseld. Een andere jongen werd gefolterd door naalden onder zijn nagels te steken. Twee kinderen werden gemarteld omdat zij de verblijfplaats van familieleden moesten onthullen. Een 16-jarige probeerde zich tweemaal van het leven te beroven nadat hij was geslagen, met elektrische schokken mishandeld en seksueel misbruikt.

De autoriteiten verzuimden medische zorg te verlenen aan kinderen die door de strijdkrachten waren gewond, waaronder een 13-jarige jongen wiens rib was gebroken door de slagen. De autoriteiten bedreigden familieleden om niets over de mishandelingen openbaar te maken. Deze mishandelingen komen overeen met tientallen andere meldingen van activisten en mensenrechtengroeperingen. (…)

Begin april 2023 registreerden Iraanse mensenrechtengroeperingen het doden van 537 mensen door veiligheidstroepen in verband met protesten die eind augustus 2022 begonnen na de dood van Mahsa Jina Amini in politiebewaring. Onder de doden waren minstens 68 kinderen. Human Rights Watch had al eerder bericht over gedode kinderen, waaronder de 16-jarige Nika Shakarami, wier familie haar lichaam vond tien dagen nadat zij op 20 september tijdens protesten in Teheran was verdwenen, en de 16-jarige Sarina Esmailzadeh, die op 23 september in Gohardasht, provincie Alborz, stierf nadat zij door veiligheidstroepen was geslagen. De Iraanse autoriteiten beweren dat beide meisjes zijn gedood door van gebouwen te springen of te vallen. De familieleden van de meisjes werden lastiggevallen en vastgehouden.

“Kinderen die in de gevangenis en in de rechtszaal zijn mishandeld, lopen het risico op ernstige schade op lange termijn”, aldus Bill van Esveld, adjunct-directeur kinderrechten bij Human Rights Watch. “De onderzoekscommissie van de Verenigde Naties moet prioriteit geven aan onderzoek naar deze mishandelingen en een pad aanbevelen om verantwoording af te leggen.”