19 mei 2023 – Voor het regime in Teheran zijn executies een middel om de protestbeweging te intimideren. De machthebbers intensiveren de terreur tegen de opstandige bevolking door steeds vaker hun toevlucht te nemen tot de doodstraf. Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat talloze gevangenen in Iran het risico lopen geëxecuteerd te worden.
Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi en Majid Kazemi werden op 19 mei 2023 geëxecuteerd in de gevangenis in de midden-Iraanse stad Isfahan.
In Iran werden op 19 mei nog drie demonstranten geëxecuteerd. Ze waren ter dood veroordeeld op basis van flinterdunne en verzonnen aanklachten door de rechterlijke macht van het regime, die dient als een repressie-instrument voor de machthebbers.
De rechtsgangen in Iran voldoen nooit aan internationale rechtsregels. Verdachten hebben geen toegang tot een advocaat van hun keuze. Voordat de processen beginnen, worden de gevangenen op brute wijze gemarteld om hen te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse “bekentenissen” voor de camera. Deze opnames worden verspreid in de staatsmedia. In de showprocessen worden de verdachten vervolgens ter dood veroordeeld op basis van deze gedwongen “bekentenissen”.
Voor het regime in Teheran zijn executies een middel om de protestbeweging te intimideren. De machthebbers intensiveren de terreur tegen de opstandige bevolking door steeds vaker hun toevlucht te nemen tot de doodstraf.
In Isfahan probeerden mensenrechtenactivisten en familieleden de executie van Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi en Majid Kazemi te voorkomen. Mensen verzamelen zich sinds maandag voor de gevangenis om te protesteren tegen de aanstaande executies. Nadat de doodvonnissen waren voltrokken, braken er overal in Iran nieuwe protesten uit tegen het executieregime.
19-05-2023 – Mensenrechtenactivisten en verbannen Iraniërs protesteren tegen de executies in Iran.
Ook internationaal werden de executies van de drie demonstranten scherp veroordeeld. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn zei: “De federale regering verwerpt de doodstraf onder alle omstandigheden. We blijven Iran oproepen om onmiddellijk te stoppen met deze onmenselijke, wrede en onterende vorm van bestraffing.”
De federale regeringscommissaris voor de mensenrechten, Luise Amtsberg, sprak haar ongenoegen uit. “Opnieuw heeft het regime in Iran drie demonstranten van het leven beroofd. Het heeft opnieuw mensen geëxecuteerd die opkwamen voor vrijheid. Ik kan nauwelijks woorden vinden voor de afbakening van geweld en de massa-executies”, schreef ze op Twitter.
De Europese Unie veroordeelde ook de executie van de drie Iraanse demonstranten “in de krachtigste bewoordingen”. “De EU dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan af te zien van het gebruik van de doodstraf en van het uitvoeren van toekomstige executies”, luidde een verklaring van het kantoor van EU-chef voor buitenlands beleid Josep Borrell. De verklaring benadrukte dat het Iraanse regime het recht van gedetineerden op een “eerlijk proces” moet respecteren en ervoor moet zorgen dat ze niet worden onderworpen aan “vormen van mishandeling”. Het regime moet ook voldoen aan “zijn verplichtingen onder internationaal recht”, inclusief respect voor “het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering”.
Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat talloze gevangenen in Iran het risico lopen geëxecuteerd te worden. De wereldgemeenschap moet de druk op het regime aanzienlijk opvoeren om verdere executies te voorkomen. De Revolutionaire Garde, het belangrijkste repressieve orgaan van het regime, moet door de EU worden geclassificeerd als een terroristische organisatie om haar af te sluiten van haar internationale financiële bronnen. Alle onderhandelingen en diplomatieke betrekkingen met het regime in Teheran, zeiden ze, moeten worden opgeschort totdat de doodvonnissen en executies zijn stopgezet.