21 mei 2023 – Terechtstellingen stoppen! Op 19 mei werden drie demonstranten Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi en Majid Kazemi in de gevangenis van Isfahan, in centraal-Iran, terechtgesteld. Ze waren door de justitie van het regime, dat door de machthebbers als instrument voor de onderdrukking wordt gebruikt, na armzalige en geconstrueerde aanklachten ter dood veroordeeld. De executies werden internationaal scherp veroordeeld.

De Internationale Onderzoekscommissie voor Iran heeft op 19 mei verklaard dat zij „ten diepste verontrust“ is over de aanhoudende terechtstellingen van demonstranten door het regime in Iran. Deze commissie, door de VN Mensenrechtenraad ingesteld, bestaat uit onafhankelijke deskundigen, die het geweld dat door het regime tegen demonstranten in Iran wordt ingezet, onderzoekt. De executie van de demonstranten Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi en Majid Kazemi, is volgens de commissie „uiterst zorgwekkend“ met het oog op de berichten, dat de drie mannen op grond van onder marteling verkregen, gedwongen bekentenissen zijn veroordeeld.

De onderzoekscommissie wees het regime in Iran erop dat iedere terechtstelling, die na een onwettig en oneerlijk proces plaatsvindt, geldt als een willekeurige executie en gelijkstaat aan een inbreuk op het volkerenrecht.
Achtergrond:

De Mensenrechtenraad van de VN heeft op 24-11-2022 besloten een commissie in het leven te roepen, die het geweld tegen demonstranten in Iran moet onderzoeken. De commissie heeft de opdracht om gerechtelijke bewijzen van mensenrechtenschendingen en volkenrechtinbreuken van het regime in Iran te verzamelen – als voorbereiding op internationale strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken. Duitsland heeft zich als penvoerder bij dit besluit aangemeld.

In december 2022 heeft de president van de Mensenrechtenraad van de VN drie internationaal hoog aangeschreven juristen tot voorzitter van de onderzoekscommissie benoemd. Shaheen Sardar Ali uit Pakistan, Viviana Krsticevic uit Argentinië en ook Sara Hossain uit Bangladesch zullen het onderzoek leiden. Ze zijn gekwalificeerde deskundigen op het gebied van de mensenrechten, volkenrecht en processen op dit gebied voor internationale gerechtshoven.
Deskundigen van de VN roepen op tot het beëindigen van de verschrikkelijke executiegolf in Iran

In een aparte verklaring van 19 mei veroordeelden drie onafhankelijke mensenrechtendeskundigen van de VN de terechtstelling van de drie demonstranten en maanden het regime om “een einde te maken aan de verschrikkelijke executiegolf in Iran.”

Volgens de deskundigen: „We zijn gealarmeerd over berichten dat in dit geval, een oneerlijke procesgang heeft plaatsgevonden en we zijn zeer verontrust erover dat deze mannen werden blootgesteld aan foltering en andere vormen van mishandeling om hen tot bekentenissen te dwingen.” De terechtstelling van de drie demonstranten is tekenend voor het feit dat de machthebbers in Iran het volkenrecht minachten.

De deskundigen waar het hier om gaat zijn: Javaid Rehman, bijzonder Rapporteur over de toestand van de mensenrechten in Iran, Margaret Satterthwaite, deskundige over de onafhankelijkheid van rechters en advocaten en Morris Tidball-Binz, die buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies onderzoekt.

De doodstraf, volgens de deskundigen, is een schending van het recht op leven en een wrede, onmenselijke en vernederende straf. Volgens berichten hebben er sedert 1 januari 259 terechtstellingen in Iran plaats gevonden.

Iraniërs in ballingschap en mensenrechtenverdedigers protesteren tegen de terechtstellingen in Iran.