27 mei 2023 – Verslaggevers zonder Grenzen (RSF): “Teheran wil, dat onafhankelijke media in een klimaat van angst komen te leven. Het regime zet in op razzia’s, lichamelijk geweld en opsluiting in isolatie. Dat kunnen we niet accepteren. De machthebbers moeten eindelijk begrijpen dat afwijkende, onafhankelijke stemmen zich niet voor altijd laten verstommen.”

In een Persbericht van 19-05-2023 meldt de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen (RSF), die zich wereldwijd inzet voor informatievrijheid, o.a.:

Het Regime schept een Klimaat van Angst

Na een korte adempauze laat de Iraanse regering opnieuw mediamensen arresteren. Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) is bezorgd over deze ontwikkeling. Ze wijzen erop, dat de autoriteiten niet alleen de berichtgeving over de straatprotesten na de dood van Jina Mahsa Amini wil onderdrukken, maar ook ieder debat over mogelijke hervormingen.
„Teheran wil, dat onafhankelijke media-medewerkers in een klimaat van angst komen te leven“, zei RSF-chef Christian Mihr: „ Het regime zet in op razzia’s, lichamelijk geweld en opsluiting in isolatie. Dat kunnen we niet accepteren. De machthebbers moeten eindelijk begrijpen dat afwijkende, onafhankelijke stemmen zich niet voor altijd laten verstommen.“

Opvolgende gevangenisstraffen, onzorgvuldigheid met medicijnen, doodsbedreigingen

Pas geleden trof dit de freelance fotojournaliste en vrouwenrechtenactiviste Alieh Motalebzadeh. Op 10 mei bestormden zeven politieagenten het huis van Motalebzadeh, doorzochten het en dagvaardden de journaliste vervolgens zich op 16 mei voor verhoor bij de officier van justitie, in de beruchte Evin-gevangenis van Teheran, te melden. Motalebzadeh raakte in beeld bij de autoriteiten, omdat zij op 21 april deelgenomen had aan een online-conferentie met de titel „Dialoog over de redding van Iran“. Tijdens deze conferentie discuteerden journalisten en wetenschappers over de wijd verspreide corruptie binnen de regering en het harde optreden tegen elke andersdenkende.

Na de arrestatie van Motalebzadeh twitterde haar dochter een foto van de ingeslagen huisdeur. Hoewel haar moeder op dat tijdstip alleen thuis was, was en van de politieagenten gewelddadig geworden. Volgens de dochter haalden de agenten meer dan vier uur het huis overhoop en namen de smartphone van Motalebzadeh en alle andere elektronische apparatuur mee.

De journaliste en activiste is ook vicevoorzitter van de Iraanse vereniging voor de verdediging van de vrijheid van de pers. Al in november 2016 werd zij met gebruik van geweld gearresteerd. Een maand later kwam zij op borgtocht vrij, maar moest echter, vanaf 11 oktober 2020, in de Evin-gevangenis een driejarige gevangenisstraf uitzitten, vanwege „Activiteiten tegen de nationale veiligheid“. Na een korte strafonderbreking, vanwege problemen met haar medicijnen en bedreigingen in de gevangenis, werd zij op 12 april 2022 opnieuw gevangen gezet. Op 10 februari 2023 kreeg ze samen met andere mediamensen gratie.

Wekenlange opsluiting in isolatie, martelingen in de gevangenissen

Een dag voor de al vermelde conferentie over „ Dialoog over de redding van Iran “, op 20 april, lieten de autoriteiten Keyvan Samimi arresteren, een bekende journalist en vroegere uitgever van het maandblad “Iran Farda”. De 73-jarige had daarvoor zijn deelname aan de conferentie bekend gemaakt. Onder de beschuldiging dat hij contact had met een buitenlandse sekte, werd hij bijna drie weken lang in isolatie opgesloten. Sinds 10 mei verblijft hij in de Evin-gevangenis. Vooral deze gevangenis is al sinds vele jaren berucht om de mishandelingen, die er plaats vinden. De Iraanse journaliste en mensenrechtenverdedigster Narges Mohammadi – in 2022 bekroond met de RSF Press Freedom Award in de Categorie Moed – heeft in haar boek „Witte Foltering“ over de wrede toestanden in Evin en anderen gevangenissen verslag gedaan.

Keyvan Samimi is onlangs in januari, na meer dan twee jaar in de gevangenis te hebben gezeten, vrij gelaten. Na een dagvaarding in de Evin-gevangenis werd hij op 24 augustus 2020 ter plaatse gearresteerd en later tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Wegens zijn bezigheden als journalist en activist heeft Samimi, zowel voor als na de revolutie van 1979, al meerdere jaren in de gevangenis doorgebracht. (…)

Sinds het begin van de nationale protesten na de dood van Jina Mahsa Amini op 16 september 2022, toen zij in verzekerde bewaring van de politie verkeerde, hebben de Iraanse autoriteiten 75 journalistes en verslaggevers gearresteerd. 17 van hen zitten nog altijd in de gevangenis. Ondanks een reeks aan gratie verleningen, worden velen van hen nog steeds gepest, bespioneerd of bedreigd. Volgens informatie van RSF hebben de autoriteiten onlangs tenminste een gratieverlening voor een journalist in ballingschap weer ingetrokken.
Op de ranglijst van de persvrijheid van RSF staat Iran op plaats 177 van de 180 landen.