10 juni 2023 – De Iraanse cartooniste Atena Farghadani werd op 7 juni gearresteerd. De internationaal bekende criticus van het regime wordt vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran.

Atena Farghadani (foto), die campagne voert voor vrijheid van meningsuiting en vrouwenrechten, zat al van 2014 tot 2016 gevangen omdat ze met haar cartoons kritiek had geuit op het onderdrukkingsbeleid van het regime in Teheran. Mensenrechtengroeperingen en cartoonisten over de hele wereld voerden toen campagne voor haar vrijlating. In augustus 2015 kende het “Cartoonist Rights Network International” Atena Farghadani een prijs toe voor haar moed.

De organisatie “Committee to Protect Journalists” (CPJ) riep het Iraanse regime op 8 juni op om Atena Farghadani vrij te laten en te stoppen met de pogingen om mediawerkers het zwijgen op te leggen. De terugkerende arrestaties tonen aan dat het regime de rechtsstaat niet respecteert.

In een persbericht meldt het Committee to Protect Journalists dat Atena Farghadani voor haar arrestatie een politieke cartoon op internet publiceerde.
CPJ wijst erop dat sinds half april minstens vier journalisten zijn gearresteerd in Iran. Eind 2022 zaten er in Iran meer journalisten gevangen dan in enig ander land ter wereld.