19 juni 2023 – Voor verschillende politieke gevangenen in de Evin-gevangenis in Teheran werden de gevangenisomstandigheden in juni verder aangescherpt door familiebezoeken tot nader order te verbieden. Onder de betrokken gevangenen bevinden zich de student Ali Younesi en zijn vader Mir-Yousef Younesi.

Younesi-400

Ali Younesi en zijn vader Mir-Yousef Younesi zitten onterecht gevangen omdat ze pleiten voor democratie in Iran.

Student Ali Younesi zit sinds april 2020 vast in de Evin-gevangenis. Hij werd gearresteerd voor zijn deelname aan vreedzame burgerprotesten tegen het regime en voor het onderhouden van contacten met familieleden die actief zijn in oppositiegroepen. Sinds zijn arrestatie is de student fysiek en mentaal gemarteld om hem te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse bekentenissen.

Eind april 2022 veroordeelde een rechtbank van het regime in Teheran Ali Younesi tot 16 jaar gevangenisstraf. De willekeurige straf werd uitgesproken na een zeer oneerlijk proces op basis van verzonnen aanklachten. De machthebbers in Iran willen met dergelijke straffen studenten intimideren die kritisch staan tegenover het regime en eventuele protesten voor vrijheid aan Iraanse universiteiten in de kiem smoren.

Tot zijn arrestatie studeerde Ali Younesi computerwetenschappen en natuurkunde aan de Sharif Technische Universiteit in Teheran. Hij is een van de zeer getalenteerde studenten die prijzen heeft gewonnen in verschillende competities. In 2018 won Ali Younesi met het Iraanse team de gouden medaille van de Internationale Astrofysica Olympiade.

De organisatie Scholars at Risk (SAR) heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van Ali Younesi. SAR is een internationaal netwerk voor de bescherming van wetenschappers die gevaar lopen en bestaat uit meer dan 600 universiteiten en hogescholen in 42 landen. Ook Amnesty International heeft herhaaldelijk opgeroepen tot zijn vrijlating.

De familie Younesi, die voorstander is van democratie in Iran, heeft herhaaldelijk te maken gehad met represailles van het regime. De vader van Ali Younesi, Mir-Yousef Younesi, werd eind december 2022 gearresteerd. De 70-jarige, die al eerder in politieke hechtenis zat, wordt sindsdien onder zwakke voorwendselen vastgehouden in de Evin-gevangenis. Mir-Yousef Younesi lijdt aan verschillende ziekten en wordt gemarteld doordat hem dringend noodzakelijke medische hulp wordt geweigerd. Zijn gezondheid is aanzienlijk verslechterd.

Het opsluiten van familieleden is een van de wrede methodes die het regime in Iran gebruikt om gevangenen onder druk te zetten om valse bekentenissen af te leggen.