Op 19 juli 2023 heeft een rechter in de Vakil Abad gevangenis in Mashhad, de hoofdstad van de noordoostelijke provincie Razavi Khorasan, Mohammad Javad Vafa’i Thani, een politieke gevangene, ter dood veroordeeld. Vafa’i Thani werd veroordeeld op de valse beschuldiging van “corruptie op aarde” en werd naar een onbekende locatie gebracht nadat hij vandaag op de hoogte was gebracht van zijn doodvonnis. Vafa’i Thani, 27 jaar en één van de bokskampioenen in de boksclubs van Mashhad, werd in maart 2020 gearresteerd en lange tijd gemarteld. SMV roept de Verenigde Naties, de Europese Unie, de lidstaten en alle mensenrechtenorganisaties en -instanties op om dringend actie te ondernemen om het leven van deze politieke gevangene te redden en zijn executie na het uitzitten van een gevangenisstraf van vier jaar te voorkomen.

  • 10 voormalige ministers van Canada, IJsland, Finland, Moldavië, Polen, Ierland en Malta hebben een brief gestuurd naar Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, en naar de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève, waarin ze eisen dat het doodvonnis van de politieke gevangene Mohammad Javad Vafa’i Thani wordt opgeschort. In deze brief staat het volgende: De 27-jarige Vafa’i Thani, die is veroordeeld op grond van de verzonnen aanklacht van “corruptie op aarde”, vragen wij om een dringende verklaring om het leven van deze politieke gevangene te redden.
  • Brief van 25 federale en deelstaatvertegenwoordigers van Australië: De rechter van de Vakil Abad gevangenis in Mashhad heeft politieke gevangene Mohammad Javad Vafa’i Thani ter dood veroordeeld. In de brief, ondertekend door Peter Murphy en Meridis Bergman, staat: Australische voorstanders van democratie in Iran steunen de oproep van het Iraanse verzet aan Australië, de Europese Unie en de Verenigde Naties en al haar lidstaten en alle mensenrechtenorganisaties en instellingen om onmiddellijk actie te ondernemen om het leven van deze politieke gevangene te redden en te pogen, zijn executie tegen te houden.
  • Brief van Judy Sgro, voorzitter van de Commissie Internationale Handel van het Parlement aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties: We schrijven u met grote urgentie en vragen u om uw goede diensten te gebruiken om de dreigende executie van Mohammad Javad Vafa’i Thani, een 27-jarige bokskampioen in Mashhad, in het noordoosten van Iran, te voorkomen.
  • De brief van Michael Cooper, lid van het Canadese parlement, aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties: Politieke gevangene Mohammad Javad Vafa’i Thani werd door het Iraanse regime op valse beschuldigingen ter dood veroordeeld. Dit maakt deel uit van de golf van geweld en executies van dit regime. Michael Cooper, parlementslid en schaduwminister van de Canadese oppositie, kondigde op 19 juli op Twitter aan: Gisteren is de politieke gevangene Vafa’i Thani door het Iraanse regime ter dood veroordeeld op basis van valse beschuldigingen. Deze actie werd uitgevoerd als onderdeel van een golf van geweld en executies door het Iraanse regime. Ik heb een brief geschreven aan de Hoge Commissie voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en aan Melanie Joly, de Canadese minister van Culturele Zaken, waarin ik hen vraag om in deze zaak tussenbeide te komen.
  • De oproep van 83 internationale organisaties en persoonlijkheden die de mensenrechten verdedigen aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties om onmiddellijk actie te ondernemen om de executie van de politieke gevangene Mohammad Javad Vafa’i Thani te voorkomen. 17 huidige en voormalige VN-functionarissen, waaronder 6 verslaggevers, 7 Nobelprijswinnaars, voormalige voorzitters van de VN-Mensenrechtenraad, het Internationaal Strafhof (het Haagse Gerechtshof), het Gerecht van Eerste Aanleg van de Europese Gemeenschappen, Amnesty International, de voormalige aartsbisschop van Canterbury en 5 voormalige ambassadeurs, waaronder de Amerikaanse ambassadeur in verband met internationale misdaden en de Franse mensenrechtenambassadeur, behoren tot de ondertekenaars van de oproep. In de oproep staat: Wij schrijven deze brief om uw publieke en onmiddellijke interventie te vragen om het leven van de Iraanse politieke gevangene Mohammad Javad Vafa’i Thani te redden.

Volgens informatie uit de Vakil Abad gevangenis in Mashhad ging de gevangenisrechter woensdagochtend naar afdeling 39 voor politieke gevangenen, waar hij Vafa’i Thani informeerde dat zijn doodvonnis was uitgesproken. Daarna werd Vafa’i Thani ontboden door een gevangenisbewaker en naar een onbekende plaats gebracht. Er is geen verdere informatie over zijn huidige verblijfplaats. Vafa’i Thani, 27 jaar oud, is bokskampioen in Mashhad. Hij werd in maart 2020 gearresteerd voor deelname aan de anti-regeringsprotesten van november 2019. Vafa’i Thani werd maandenlang gemarteld en uiteindelijk kreeg hij het doodvonnis opgelegd door de vierde afdeling van de rechtbank van Mashhad wegens “corruptie op aarde”.

In de afgelopen maanden hebben de autoriteiten van het Iraanse regime ten minste zeven andere demonstranten geëxecuteerd in vergelijkbare zaken op basis van verzonnen aanklachten en met volledige straffeloosheid. Deze politieke executies zijn een brute poging van de autoriteiten om een volk dat steeds onrustiger wordt en niet langer bereid is om hun corrupte en onderdrukkende heerschappij te accepteren, te intimideren en het zwijgen op te leggen.

Wij vragen u om een dringende publieke oproep te doen aan de Iraanse autoriteiten om de dreigende executie van Mohammad Javad Vafa’i Thani tegen te houden.