7 augustus 2023 – Het regime in Teheran gaat door met het intensiveren van de vervolging van vrouwelijke mensenrechtenactivisten en journalisten die kritiek hebben op het regime. Ze worden beschuldigd van vermeende “propaganda tegen het regime” en “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

De vervolging en bestraffing is bedoeld om vrouwen die betrokken zijn bij de protestbeweging tegen de dictatuur te intimideren. De rechterlijke macht in Iran fungeert als een instrument van onderdrukking. De processen zijn noch grondwettelijk noch eerlijk. Hier zijn voorbeelden van recente gevangenisstraffen:

De mensenrechtenactiviste Anisha Asadollahi zit sinds eind juli in de Evin-gevangenis in Teheran. Eind mei werd ze in Teheran veroordeeld tot vijf jaar en acht maanden gevangenisstraf.
Anisha Asadollahi zet zich in het bijzonder in voor de rechten van arbeiders en is betrokken bij vakbondsprotesten. Ze is de afgelopen jaren verschillende keren gearresteerd voor haar werk, waaronder haar deelname aan vreedzame demonstraties op de Dag van de Arbeid.

De activiste Reyhaneh Ansarinejad, die ook betrokken is bij de Iraanse vakbeweging, werd in juli door een rechtbank in Teheran veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Bovendien werden haar gedurende twee jaar verschillende burgerrechten ontnomen. Het werd haar verboden om deel te nemen aan politieke of vakbondsorganisaties, om zich te uiten op het internet of in andere media, of om het land te verlaten.

Reyhaneh Ansarinejad zat in 2022 al enkele maanden in de gevangenis.

Eind juli werden twee vrouwelijke journalisten in Teheran veroordeeld tot meer dan vier jaar gevangenisstraf. Nassim Sultan Beygi (foto links) en Saideh Shafii werden aangeklaagd en berecht voor hun verslaggeving in verband met de landelijke vrijheidsprotesten in de herfst van 2022. De rechterlijke macht van het regime beschuldigt hen van schending van de nationale veiligheid en propaganda tegen de staat. Na hun gevangenschap mogen ze Iran twee jaar lang niet verlaten.

Beide journalisten werden in januari 2023 gearresteerd en enkele weken vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. Daarna werden ze op borgtocht voorlopig vrijgelaten.
Al op 19 januari 2023 nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin het regime in Teheran werd opgeroepen om alle mensenrechtenactivisten die in Iran gevangen zitten vrij te laten en te stoppen met het aanvallen van activisten. Het zei dat ervoor gezorgd moet worden dat zij hun legitieme mensenrechtenactiviteiten kunnen uitvoeren zonder angst voor represailles en zonder beperkingen zoals gerechtelijke intimidatie. Tegelijkertijd veroordeelde het EU-parlement de arrestatie van tientallen journalisten en riep het op tot hun onmiddellijke vrijlating.