01-09-2023 – Drie politieke gevangenen, Marzieh Nasseri, Azam Gholami en Sakineh Parvaneh, zijn al verscheidene maanden opgesloten in de vrouwenafdeling van de centrale gevangenis van Mashhad zonder enige vorm van proces. Ze werden gearresteerd tijdens de algemene opstand in Iran van 2022 – 2023.

De drie politieke gevangenen zijn opgesloten in afd. 5 van de centrale gevangenis van Mashhad (ook bekend als de Vakilabad gevangenis) tussen gewone gevangenen en gewelddadige criminelen, in strijd met het principe van scheiding type van misdadigers. Ze worden constant mishandeld, getreiterd en onder druk gezet door gevangenisbeambten en bewakers.
Volgens betrouwbare verslagen hebben de drie politieke gevangenen geen recht op een medische behandeling. Ze zijn opgesloten in een ongezonde omgeving en ontberen medische hulpmiddelen. Een betrouwbare bron in de centrale gevangenis van Mashhad heeft gemeld dat in de nacht van 20 augustus Sakineh Parvaneh een zenuwinzinking kreeg door de druk, die op haar werd uitgeoefend. Ze is nu meer dan vijf maanden gedetineerd, zonder enig uitzicht.

Marzieh Nasseri, een vrouw van 41, uit Mashhad, werd op 8 december 2022 gearresteerd door veiligheidsagenten gedurende de opstand in Iran.
Ze werd voor 20 dagen in isolatie opgesloten in een afdeling van de inlichtingendienst in Mashhad en vervolgens in observatie geplaatst in de centrale gevangenis van Mashhad ( de Vakilabad gevangenis). Ondanks dat haar verhoren zijn afgesloten, blijft ze gevangen zitten. Haar ondervrager weigert haar op borgtocht in vrijheid te stellen.
Het onderzoek in de zaak Marzieh Nasseri werd in afd. 904 van het bureau van openbare aanklager van Mashhad gestopt. De aanklacht tegen haar omvat “het verspreiden van protest flyers.”

**
Azam Gholami, 35, kwijnt weg in de gevangenis na tien maanden zonder vorm van proces. De veiligheidsdienst arresteerde haar voor haar huis in Qasem Abad, bij Mashhad, tijdens het hoogtepunt van de algemene protesten in oktober 2022. Haar huis werd doorzocht en verschillende persoonlijke bezittingen werden in beslag genomen.

Vervolgens werd ze overgebracht naar het detentiecentrum van de inlichtingendienst van Mashhad. Na een periode van onophoudelijke verhoren, die meer dan twee maanden aanhielden, werd ze overgebracht naar de afdeling van het Ministerie van Inlichtingen in de centrale gevangenis van Mashhad.

Spijtig genoeg werd haar de toegang tot juridische bijstand gedurende het gehele proces onthouden. Ondanks haar toestand weigerden de gevangenisambtenaren haar op borgtocht vrij te laten, in afwachting van haar proces.
**

De Koerdische gevangene Sakineh Parvaneh, gelieerd aan het verzet, in de Vakilabad gevangenis.
Sakineh Parvaneh, een Koerdische burger uit Quchan, werd op 4 april 2023 gearresteerd, voor de tweede maal in een maand. Ze was al op 7 maart 2023 opgepakt en na vier dagen weer vrijgelaten.
Sakineh Parvaneh werd in 1988 geboren. In het begin van de herfst van 2019 werd ze door veiligheidsagenten gearresteerd, omdat zij haar familie in Soleimaniya, in Koerdistan in Irak, had bezocht.

Ze werd voor tien dagen gevangen gezet in het detentiecentrum Marivan en Sanandaj. Vervolgens werd ze overgebracht naar de Evin gevangenis in Teheran. Ze onderging wrede verhoren onder psychische en fysieke foltering in afd. 2A, afd. 209 en de vrouwenafdeling van de Evin gevangenis. Gedurende die tijd mocht zij geen bezoek ontvangen.

In maart 2020, nadat ze graffiti op de muren van Evin had aangebracht, werd ze naar de beruchte Qarchak gevangenis gestuurd, waar ze vier dagen, met hand- en voetboeien om, in isolatie werd opgesloten.

Vervolgens brachten de gevangenisbewaarders haar naar het Aminabad psychiatrische ziekenhuis in Shahr-e Rey. Na 25 dagen in Aminabad, werd de gevangene Sakineh Parvaneh teruggebracht naar de observatieafdeling van de Qarchak gevangenis.

Op 25 mei 2020 ging ze in hongerstaking uit protest, omdat ze was veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en er geen rekening werd gehouden met de scheiding van de soorten misdadigers.

Op 4 juli 2020, werd ze teruggestuurd naar de Evin gevangenis. Ze vertoonde de sporen van littekens en schrammen, omdat ze was geslagen. In augustus werd ze voor nog twee jaar veroordeeld voor “oproer in de gevangenis.”

De gevangene Sakineh Parvaneh ging in Evin verschillende malen in hongerstaking. Op 27 oktober 2020, werd ze van de vrouwenafdeling in Evin overgeplaatst naar de gevangenis van Quchan. Op 9 november 2020 werd ze in isolatie opgesloten omdat ze sinds 30 oktober in hongerstaking was gegaan uit protest tegen weer een overplaatsing naar de gevangenis van Isfahan.

Op dag acht van haar hongerstaking, naaide ze haar lippen op elkaar. In deze toestand werd ze wreed behandeld en geslagen door de bewaking.

Op 13 december 2020, werd Parvaneh overgebracht van de Quchan gevangenis naar de centrale gevangenis van Mashhad, waar haar geen familiebezoek werd toegestaan en waar ze ook niet naar huis mocht bellen.

De IRGC dwong Sakineh Parvaneh tot bekentenissen.

De Koerdische gevangene Sakineh Parvaneh had vier jaar van haar straf erop zitten, toen ze op 15 februari 2023 werd vrijgelaten uit de Vakilabad gevangenis in Mashhad.

Volgens mededelingen op sociale media heeft de IRGC haar persoonlijke documenten vier jaar geleden in beslag genomen.

Ondanks dat ze werd vrijgelaten uit de gevangenis kreeg zij haar papieren niet terug. Ten gevolge daarvan ondervindt zij moeilijkheden in haar bestaan, zoals het huren van een huis, het vinden van werk, het aanschaffen van een Simkaart voor een mobiele telefoon en andere belangrijke dingen.