30 september 2023 – Stop de vervolging van christenen! Christelijke gemeenschappen in Iran zijn onderworpen aan voortdurende repressieve maatregelen. Christenen worden willekeurig gearresteerd, gemarteld en tot gevangenisstraf veroordeeld voor het belijden van hun geloof en het samenkomen met andere christenen in huiskerken om kerkdiensten te houden.

De Iraanse pastor Anooshavan Avedian (foto) werd in september gevangen gezet in Teheran. Hij moet een gevangenisstraf van 10 jaar uitzitten waartoe hij in 2022 werd veroordeeld, alleen vanwege zijn geloof.

Anooshavan Avedian behoort tot de Armeense christelijke gemeenschap in Teheran. De 61-jarige familieman werd voor het eerst gearresteerd op 21 augustus 2020 toen 18 christenen in zijn huis bijeenkwamen voor de eredienst. Samen met verschillende andere christenen werd hij naar de Evin-gevangenis gebracht. Na een maand van eenzame opsluiting en ondervraging werd hij voorlopig op borgtocht vrijgelaten.

Vervolgens werd de pastor beschuldigd van “het leiden van een christelijke huiskerk” en “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en na een kort proces in april 2022 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Daarnaast werd hij ook gestraft met de ontzegging van zijn burgerrechten voor 10 jaar.

Christenen in nood

Het regime in Teheran gaat systematisch door met de vervolging van christenen. De rechterlijke macht van het regime vervolgt christenen met vergaande beschuldigingen zoals “propaganda tegen de islam” en “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. Ze worden willekeurig gearresteerd, gemarteld en veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het belijden van hun geloof en het samenkomen met andere christenen in huiskerken om de erediensten te houden.

De weinige Perzisch sprekende kerken die nog bestaan in Iran worden streng gecontroleerd en mogen geen bezoekers of nieuwe leden toelaten. De kerken van etnische minderheden mogen alleen diensten houden in hun eigen taal. Daarom worden alle andere Perzisch sprekende christenen, vooral voormalige moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd, gedwongen om thuis samen te komen om hun diensten te houden. Het regime ziet dergelijke bijeenkomsten echter als een “bedreiging voor de staatsveiligheid” en vervolgt christenen met pesterijen, invallen, arrestaties, boetes en gevangenisstraf.