De recente gewelddaad van de zogenaamde ‘moraliteitspolitie’ van het regime, die ook wordt ingezet in het openbaar vervoer in Iran om de verplichte hoofddoekjes af te dwingen, heeft een golf van verontwaardiging teweeggebracht op de Iraanse sociale media en talloze protesten tegen de onderdrukking.
De 16-jarige studente Armita Gerawand (foto) ligt in coma in het Fajr-ziekenhuis in Teheran. Volgens berichten heeft ze een hersenbloeding gehad. Haar toestand is kritiek. Volgens ooggetuigen en mensenrechtenactivisten viel de tiener op de ochtend van 1 oktober flauw in de metro van Teheran, nadat zij fysiek was aangevallen door de zogenaamde ‘moraliteitspolitie’ van het regime.
De recente gewelddaad van de zedenpolitie, die ook wordt ingezet in het openbaar vervoer in Iran om de verplichte hoofddoekjes af te dwingen, heeft een golf van verontwaardiging teweeggebracht op de Iraanse sociale media en talloze protesten tegen de onderdrukking.
Het regime vreest nieuwe straatprotesten en ontkent zoals gebruikelijk elke verantwoordelijkheid. Ambtenaren van het regime beweren dat de toestand van Armita Gerawand te wijten was aan een val. Het ziekenhuis werd afgesloten. Ook familieleden mogen de 16-jarige niet bezoeken.

Armita’s moeder (foto) werd naar verluidt kortstondig gearresteerd omdat ze erop stond aan het ziektebed van haar dochter te staan.
Persberichten over het incident werden verboden. Journaliste Maryam Lotfi werd gearresteerd toen ze in het ziekenhuis probeerde meer te weten te komen over de gezondheid van de studente. De ouders van Armita Gerawand werden geïntimideerd en gedwongen de versie van het regime te herhalen in een tv-interview. Het werd de klasgenoten verboden, onder dreiging van straf, om in het openbaar of op internet commentaar te geven over Armita.
Het incident leidde ook tot internationale protesten tegen de onderdrukking van vrouwen en meisjes in Iran.
De speciale gezant van de Verenigde Staten voor Iran, Abram Paley, heeft ook zijn bezorgdheid geuit over de vermeende aanval en de arrestatie van een journalist die de zaak onderzoekt.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, uitte haar verontwaardiging en drong erop aan dat Armita’s ouders aan haar bed zouden moeten staan in plaats van voor de camera’s.
Federaal minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock :
“Een jonge vrouw in #Iran vecht opnieuw voor haar leven. Gewoon omdat ze haar haar liet zien in de metro. Het is ondraaglijk. De ouders van #ArmitaGarawand moeten niet voor camera’s worden gezet, maar hebben het recht om aan het bed van hun dochter te staan.” (Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (@ABaerbock) 4 oktober 2023)
In september veroordeelde VN-Mensenrechtencommissaris Volker Türk een nieuwe wet die de onderdrukking van vrouwen in Iran verder intensiveert als “repressief en vernederend”. Deze “draconische wet” schendt op flagrante wijze het internationaal recht en moet worden stopgezet. Het Iraanse regime moet alle vormen van genderdiscriminatie uitbannen en alle daarmee samenhangende wetten en praktijken intrekken.