8 oktober 2023 – Naar aanleiding van de verlening van de Nobelprijs voor de Vrede aan de gedetineerde Iraanse vrouwenrechtenverdedigster Narges Mohammadi, heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Geneve de invrijheidstelling van de Nobelprijsdraagster en alle andere gevangenen geëist, die vanwege hun inzet voor vrouwen- en mensenrechten in Iran in gevangenschap verkeren.

In een verklaring van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties van 6 oktober wordt gezegd dat de beslissing van het Nobelprijs comité, om dit jaar de Nobelrijs voor de Vrede toe te kennen aan Narges Mohammadi, „ de Moed en de vastberadenheid “ van de vrouwen in Iran accentueert. De Iraanse vrouwen zijn een bron van inspiratie voor de wereld. „We hebben uw moed en vastberadenheid in het zicht van represailles, intimidaties, geweld en arrestaties gezien“, zei de woordvoerster van de VN, Liz Throssell, in Geneve.

Gelijktijdig verklaarde de Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres, dat de toekenning van de prijs aan Narges Mohammadi een belangrijke herinnering is aan het inperken van de rechten van vrouwen in Iran en elders. De Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar is een waardering voor al die vrouwen, die met inzet van hun vrijheid, hun gezondheid en zelfs hun leven de strijd aangingen voor hun rechten.

Ondertussen hebben verschillende mensenrechtendeskundigen van de VN het regime in Teheran gemaand om alle personen, die vanwege hun inzet voor de vrouwenrechten opgesloten zijn, in vrijheid te stellen.

De verlening van de Nobelprijs voor de Vrede 2023 aan een moedige journaliste en vrouwenrechtenverdedigster geeft waarde aan de strijd van vrouwen tegen geïnstitutionaliseerde systemen van discriminatie, apartheid, vernedering en uitsluiting van vrouwen en meisjes overal in de wereld, volgens de deskundigen van de VN. Activistes, die zich binnen en buiten Iran inzetten voor mensenrechten, moeten, door hun weerstand en dapperheid, erkenning en steun krijgen van de internationale gemeenschap.

In Iran zijn vele mensenrechtenverdedigsters gedood, gevangen gezet of tot vluchten gedwongen. Initiatieven op het gebied van de mensenrechten, die door vrouwen worden ingebracht, zijn verboden. De in Iran verblijvende mensenrechtenactivistes en hun families zijn blootgesteld aan groot gevaar met betrekking tot hun veiligheid.

De deskundigen wezen erop dat de vrouwen in Iran wederom geconfronteerd zullen worden met discriminatie en beperking van hun vrijheid van meningsuiting en bewegingsvrijheid, deze zullen een ingrijpende uitwerking op hun leven hebben, onder andere in samenhang met de sluierdwang, die hun menswaardigheid en recht op gelijke behandeling zal aantasten.

De internationale gemeenschap moet zich voortaan met de situatie in Iran bezighouden en concrete stappen nemen om hen die in het land verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen rekenschap te laten afleggen.