16 december 2023 – Het internationaal recht minachtend, intensiveert het regime in Iran de onderdrukking van de christelijke minderheid. Mensenrechtenactivisten roepen de internationale gemeenschap op om effectief stelling te nemen tegen de vervolging van christenen in Iran. Alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden omdat zij hun mensenrecht op godsdienstvrijheid hebben uitgeoefend, moeten worden vrijgelaten!
In de aanloop naar Kerstmis worden christenen in Iran onderworpen aan zware represailles. Het regime in Teheran maakt gebruik van invallen en willekeurige arrestaties om te voorkomen dat christenen in huiskerken bijeenkomen voor de kerstdiensten. Vooral voormalige moslims die het christelijk geloof hebben aangenomen, worden door de vervolging getroffen.
Op 11 december voerde de geheime dienst van het regime invallen uit in particuliere woningen en bedrijven van christenen in de stad Karaj, nabij Teheran. Verschillende christenen werden gearresteerd.
Onder de gearresteerden bevindt zich de voormalige moslim Milad Goodarzi . Hoewel hij na enkele uren werd vrijgelaten, werden hij en zijn vrouw door de rechterlijke macht van het regime opgeroepen om ondervragingen te ondergaan. Milad Goodarzi is vanwege zijn geloof verschillende keren gearresteerd en berecht. Eind augustus 2021 werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en vervolgens gevangengezet wegens vermeende “propaganda voor ideeën die afwijken van de islam”. In maart 2023 werd hij voorlopig vrijgelaten.
Het regime in Teheran zet de vervolging van christenen systematisch voort. Alleen al tussen juni en september 2023 werden in Iran meer dan 100 christenen gearresteerd. Verschillende van hen zijn al veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens ‘anti-staatspropaganda’ en voor ‘het stichten en leiden van een huiskerk’.
Pastoor Matthias Ali-Haghnejad is een van de christenen die simpelweg vanwege hun geloof in gevangenschap zitten. Hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens ‘het verspreiden van het evangelie’. Sinds januari 2022 zit hij zijn straf uit in de gevangenis van zijn Noord-Iraanse geboorteplaats Anzali. Daar was tenminste familiebezoek mogelijk. In juli 2023 werd de predikant echter zonder voorafgaande kennisgeving met geweld overgebracht naar de gevangenis in de stad Minab in het uiterste zuiden van Iran. De rechterlijke macht van het regime heeft bevolen dat hij de rest van zijn straf in deze gevangenis moet doorbrengen, die ruim 1.500 kilometer van zijn geboorteplaats ligt. Door gewetensgevangenen en politieke gevangenen met geweld over te brengen naar afgelegen gevangenissen wil het regime de gevangenen isoleren van hun families en medegevangenen en hen onderwerpen aan moeilijke gevangenisomstandigheden.
Christenen in nood
De Iraanse rechterlijke macht, die fungeert als het repressie-instrument van het regime, vervolgt christenen met algemene beschuldigingen als ‘propaganda tegen de islam’ en ‘het in gevaar brengen van de staatsveiligheid’. Ze worden willekeurig gearresteerd, gemarteld en tot gevangenisstraf veroordeeld omdat ze hun geloof belijden en samen met andere christenen in huiskerken samenkomen.
De weinige Perzisch-sprekende kerken die nog in Iran bestaan, worden streng gecontroleerd en mogen geen bezoekers of nieuwe leden accepteren. Kerken van etnische minderheden mogen alleen diensten in hun eigen taal houden. Daarom zijn alle andere Perzisch-sprekende christenen, vooral voormalige moslims die zich tot het christelijk geloof hebben bekeerd, gedwongen om in hun huizen bijeen te komen voor aanbidding. Het regime beschouwt dergelijke bijeenkomsten echter als een ‘bedreiging voor de staatsveiligheid’ en vervolgt christenen met intimidatie, invallen, arrestaties, boetes en gevangenisstraffen.