2 januari 2024 – Ondanks de ergste onderdrukking verzetten Iraanse christenen zich standvastig tegen de druk van het regime, dat hen wil dwingen van geloof te veranderen. Wereldwijde aandacht en massale publieke druk zijn dringend nodig om de vervolging van christenen in Iran te stoppen.

In de kersttijd heeft het regime in Iran de vervolging van de christelijke minderheid geïntensiveerd. Christenen die in huiskerken bijeen waren gekomen om samen Kerstmis te vieren, werden onderworpen aan pesterijen, invallen en arrestaties. Veel christenen moesten Kerstmis in gevangenschap doorbrengen. De repressie was vooral gericht tegen voormalige moslims die het christelijk geloof hadden aangenomen. Hier volgen enkele voorbeelden:

Onder de gearresteerden is de christelijke bekeerling Esmail Nariman-Pour (foto). Hij werd op 24 december gearresteerd in de zuidwestelijke Iraanse stad Dezful. De geheime dienst van het regime had eerder al een inval gedaan in zijn huis en christelijke boeken in beslag genomen. Esmail Nariman-Pour werd naar een gevangenis in de provinciehoofdstad Ahwaz gebracht. De voormalige moslim, die het christelijke geloof heeft aangenomen, is al verschillende keren gevangen gezet alleen vanwege zijn geloof.

Onder de christenen die Kerstmis in de gevangenis moesten doorbrengen is de 35-jarige Armeense staatsburger Hakop Gochumyan (foto), die sinds augustus 2023 vastzit in de Evin-gevangenis in Teheran.

Hakop Gochumyan en zijn vrouw Elisa, een christen uit Iran, waren met hun twee kinderen op bezoek bij familie in de voorstad Pardis in Teheran toen ze in augustus werden gearresteerd door de geheime dienst van het regime omdat ze het christelijke geloof zouden verspreiden. Het echtpaar werd vastgehouden in vleugel 209 van de Evin-gevangenis, die onder controle staat van de geheime dienst, en onderworpen aan urenlange ondervragingen en psychologische martelingen zonder enig contact met de buitenwereld.

Na meer dan twee maanden gevangenschap werd Elisa voorlopig op borgtocht vrijgelaten. Ze is met haar kinderen teruggekeerd naar Armenië. Hakop wordt echter nog steeds vastgehouden.

Ondanks de ergste onderdrukking weerstaan Iraanse christenen standvastig de druk van het regime om van geloof te veranderen. De internationale gemeenschap moet opkomen voor de vervolgde christenen. Wereldwijde aandacht en massale publieke druk zijn dringend nodig om de vervolging van christenen in Iran te stoppen. Deportaties van asielzoekers die bekeerde christenen zijn naar Iran moeten worden gestopt, omdat ze daar ernstige gevaren voor lijf en leden lopen.