5 januari 2024 – Voor het regime in Teheran zijn executies een middel om de protestbeweging te intimideren. De machthebbers voeren de terreur tegen de opstandige bevolking op door steeds vaker hun toevlucht te nemen tot de doodstraf.

Verschillende politieke gevangenen in Iran verkeren in acuut gevaar voor executie. Onder de gevangenen die met executie worden bedreigd zijn Reza Rasaei (foto links) en Abbas Kourkour, die werden gearresteerd in verband met de landelijke protesten in de herfst van 2022.

Beide gevangenen werden ter dood veroordeeld door de rechterlijke macht van het regime, die dient als een instrument van onderdrukking voor de machthebbers, op basis van zwakke en verzonnen aanklachten. De doodvonnissen werden eind december 2023 bevestigd door het hooggerechtshof van het regime.

De processen in Iran zijn nooit in overeenstemming met de internationale rechtsorde. Verdachten hebben geen toegang tot een advocaat van hun keuze. Voordat de processen beginnen, worden gevangenen wreed gemarteld om hen te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse “bekentenissen” voor de camera. Deze opnames worden uitgezonden in de staatsmedia. In de showprocessen worden de verdachten vervolgens ter dood veroordeeld op basis van deze gedwongen “bekentenissen”.

Na zijn arrestatie werd Reza Rasaei gedwongen om een valse “bekentenis” af te leggen door middel van zware marteling, waaronder elektrische schokken, het gebruik van een plastic zak over zijn hoofd om angst voor verstikking te veroorzaken en zware mishandeling. Hij wordt momenteel vastgehouden in de Dizel Abad gevangenis in de westelijke Iraanse provinciehoofdstad Kermanshah.

Na zijn arrestatie werd de 34-jarige Abbas Kourkour maandenlang op een onbekende locatie zonder contact met de buitenwereld vastgehouden en gemarteld. Zijn gedwongen “bekentenissen” werden uitgezonden op staatsmediakanalen. Een propagandavideo toonde hem liggend in bed met een bebloede en ingezwachtelde arm. In juni 2023 werd zijn zus Negar ook gearresteerd omdat ze opkwam voor haar broer. Abbas Kourkour wordt vastgehouden in de Sheiban gevangenis in de zuidwestelijke Iraanse provinciehoofdstad Ahvaz.

Voor het regime in Teheran zijn executies een middel om de protestbeweging te intimideren. De machthebbers voeren de terreur tegen de opstandige bevolking op door steeds vaker hun toevlucht te nemen tot de doodstraf. Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat veel gevangenen in Iran het risico lopen geëxecuteerd te worden. De internationale gemeenschap moet de druk op het regime aanzienlijk opvoeren om verdere executies te voorkomen.