9 januari 2024 – Barzin Hamzezadeh, een kind uit de stad Sardasht, het noordwesten van Iran, dat een week lang door de veiligheidsagenten van de Islamitisch Republiek werd gemarteld, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Barzin Hamzezadeh, die “ernstige verwondingen opliep aan zijn inwendige organen” als gevolg van de mishandeling door de agenten, stierf uiteindelijk na 13 maanden, op dinsdag 2 januari 2024, tijdens een operatie in het ziekenhuis in Urumieh.

Hij werd tijdens de opstand van 2022 op 15-jarige leeftijd gearresteerd en een week lang gemarteld.

Een betrouwbare bron dicht bij de familie van Barzin Hamzezadeh zei dat dit kind zijn beide nieren verloor in de gevangenis “als gevolg van de ernstige mishandelingen in de herfst vorig jaar en aan fysiologische disfunctie leed”.

Deze bron voegde verder toe: “In de afgelopen 14 maanden heeft Barzin verschillende keren last gehad van een daling van zijn bewustzijnsniveau, als gevolg waarvan hij dan flauwviel, en heeft hij zich vele malen bij de arts gemeld.”

En dit terwijl Barzin vóór zijn arrestatie in perfecte lichamelijke en geestelijke gezondheid verkeerde en geen tekenen van ziekte vertoonde. Maar door martelingen tijdens detentie verloor hij na zijn vrijlating verschillende keren het bewustzijn.”

Na de dood van deze tiener oefenen de veiligheidsinstellingen sinds gisteren druk uit op de familie van Hamzezadeh om de media niet te benaderen.

De dood van Mahsa (Zina) Amini tijdens haar hechtenis door de zedenpolitie medio september 2022 leidde tot de meest wijdverbreide protesten in tientallen Iraanse steden, en volgens bronnen op het gebied van de mensenrechten werden er tijdens de onderdrukking van deze protesten meer dan 700 demonstranten, waaronder tientallen kinderen doodgeschoten.

Ook raakten tijdens de onderdrukking van de protesten veel mensen gewond, gehandicapt of verblind en werden duizenden burgers gearresteerd.

De autoriteiten van de religieuze dictatuur van Iran hebben in het afgelopen jaar veel druk uitgeoefend op de families van de doden en hebben sommigen van hen gearresteerd, gedagvaard of gevangen genomen.