19 maart 2024 – De 55e zitting van de Mensenrechtenraad op het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Rapport van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties over de ernstige schending van de mensenrechten in Iran onder het bewind van de moellahs.

Javaid Rehman, speciale VN-rapporteur: Javaid Rehman bleef benadrukken: ik vraag de internationale gemeenschap om auditmechanismen te creëren naast het auditeren van de daders van ernstige misdaden tijdens de recente beweging met betrekking tot langdurige en symbolische gebeurtenissen waarvoor nu nog permanente immuniteit geldt.

Deze gevallen omvatten gedwongen verdwijningen en overhaaste en willekeurige executies, wat gebeurde in 1981 en 1988 en de protesten van november 2018.

Ik blijf zeer bezorgd over de aanhoudende executies en de toename van het aantal doodvonnissen gedurende de looptijd van dit rapport.
In 2023 werden minstens 834 mensen geëxecuteerd, een stijging van 43% ten opzichte van 2022.
Op maandag 18 maart 2024 presenteerde Javaid Rehman, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties, tijdens de 55e bijeenkomst van de Mensenrechtenraad op het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève, zijn eindrapport over de situatie van de mensenrechten in Iran onder de heerschappij van de moellahs.

Javaid Rehman zei: Ondanks voortdurende verzoeken tijdens mijn ambtstermijn mocht ik het land nooit binnenkomen. Ik ben nog steeds tegen de huidige executies en de toename van doodvonnissen. Ik maak mij grote zorgen over de timing van dit verslag. In 2023 werden minstens 834 mensen geëxecuteerd, wat ten opzichte van 2022 een stijging met 43% is. Sinds 31 december 2023 hebben de autoriteiten van Iran helaas negen mannen geëxecuteerd wegens deelname aan de protesten van 2022. Ondanks de ernstige zorgen die door mij en de internationale gemeenschap zijn geuit, gingen de executies van kinderen in Iran door, met ten minste één gerapporteerde executie in 2023. In dit land wordt nog steeds een van de hoogste executiecijfers van vrouwen geregistreerd, met minstens 22 executies van vrouwen in 2023.

Ik maak mij grote zorgen over het aantal doodvonnissen na schijnprocessen die het recht op een eerlijk proces schenden.
Javaid Rehman wees vervolgens op andere gevallen van repressieve acties van het regime die hij in zijn rapport besprak en benadrukte onder meer de volgende gevallen:
“Marteling en mishandeling” van gevangenen door agenten, onderdrukking en discriminatie van verschillende etnische groepen en aanhangers van verschillende religies, repressieve daden tegen Koerden en Beloetsji, onder meer door executie en ook moord op Koerdische rugzakdragers en Beloetsji brandstofdragers, en ook intimidatie en arrestatie van mensenrechtenactivisten, advocaten, journalisten en leden van vakbonden.
De speciale rapporteur van de Verenigde Naties schreef verder in zijn rapport over het doden en onderdrukken van de opstandelingen tijdens de opstand van 2022, inclusief het slaan, mishandelen en martelen van vrouwen. Hij voegde eraan toe:

Vrouwen en meisjes in Iran worden geconfronteerd met voortdurende onderdrukking en discriminatie, en de autoriteiten maken steeds vaker gebruik van brutale en repressieve politiemethoden tegen meisjes. De Iraanse staat handhaaft het systeem van genderapartheid.

Javaid Rehman bleef benadrukken: ik vraag de internationale gemeenschap om auditmechanismen te creëren naast het auditeren van de daders van ernstige misdaden tijdens de recente beweging met betrekking tot langdurige en symbolische gebeurtenissen waarvoor nu nog permanente immuniteit geldt. Deze gevallen omvatten gedwongen verdwijningen en overhaaste en willekeurige executies die plaatsvonden in 1988 en 1981 en de protesten van november 2018. Ik hoop nog steeds dat deze missie de stem zal blijven van de miljoenen Iraniërs die het doelwit zijn, het slachtoffer zijn en mishandeld worden, en wier grondrechten voortdurend worden geschonden terwijl de daders niet bestraft worden. Aan het einde van mijn ambtstermijn van zes jaar wil ik het Iraanse volk oprecht bedanken voor hun moed, dapperheid, doorzettingsvermogen en ook voor hun steun en positieve deelname aan mijn missie.