22 maart 2024 – Berkeley University Human Rights Center: Het rapport van deze universiteit levert bewijsmateriaal voor de vervolging van de leiders van het Iraanse regime en hun agenten door internationale juridische instellingen.
Volgens het rapport van het Centrum voor Mensenrechten van Berkeley University, dat op 21 maart werd gepubliceerd, hebben ruim 120 demonstranten, van wie de meerderheid jonger is dan 30 jaar, geheel of gedeeltelijk hun zicht verloren tijdens de onderdrukking van de protesten van 2022 door het Iraanse regime. Volgens het rapport zijn deze mensen hun gezichtsvermogen kwijtgeraakt door het afvuren van jachtgeweren, paintballgeweren en zelfs traangas.

Bita Kiani, een klein meisje dat op het balkon van haar woning door een kogel geraakt werd en daardoor verblind.
Gebaseerd op een analyse die op 18 maart 2024 werd gepresenteerd tijdens een nevenevenement naast de bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland, bevestigde de onderzoeksgroep van de Universiteit van Berkeley dat sommige slachtoffers van dichtbij waren neergeschoten door de regeringsagenten van de Islamitische Republiek en daardoor hun gezichtsvermogen kwijtgeraakt zijn.
Volgens het rapport was een van de slachtoffers een vijfjarig meisje dat vanaf het balkon van haar huis naar de straatdemonstraties keek.
Alexa Koenig, een van de directeuren van het Centrum voor Mensenrechten van Berkeley University, zei dat de gegevens in dit rapport uiteindelijk zouden kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal bij de vervolging van de leiders van het Iraanse regime en hun agenten door internationale juridische instellingen.
Hij presenteerde de bevindingen van het onder zijn leiding staande onderzoeksteam in een videopaneldiscussie met Sara Hussain, een Bengaalse advocaat die aan het hoofd staat van de Onafhankelijke Internationale Onderzoeksmissie inzake de Islamitische Republiek Iran.
Opgemerkt wordt dat de VN-onderzoekscommissie in verband met de protesten van 2022 in Iran op vrijdag 8 maart in een rapport het Iraanse regime heeft geïdentificeerd als verantwoordelijk voor het fysieke geweld dat tot de dood van Mahsa Amini heeft geleid. In dit rapport worden de acties van de regering tegen vrouwen in Iran een voorbeeld van een misdaad tegen de menselijkheid genoemd.
De onderzoekscommissie van de VN heeft duidelijk benadrukt dat veel ernstige gevallen van mensenrechtenschendingen, vooral misdaden als moord, gevangenneming, marteling, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, intimidatie en vervolging, gedwongen verdwijningen en andere onmenselijke handelingen voorbeelden zijn van misdaden tegen de menselijkheid.