10 oktober 2024 – De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf. Het schendt het fundamentele recht van de mens op leven en waardigheid. Terwijl steeds meer landen wereldwijd de doodstraf afschaffen, blijft het dictatuur in Teheran doorgaan met zijn brute praktijk van executies.

Executies als middel om de bevolking te onderdrukken
In Iran worden executies gebruikt als een middel van terreur door het regime tegen de bevolking. Om verdere burgerprotesten tegen de dictatuur te voorkomen, voert het regime steeds meer executies uit. Duizenden gevangenen in Iran lopen het risico geëxecuteerd te worden, waaronder ook politieke gevangenen die op basis van valse en geconstrueerde beschuldigingen ter dood zijn veroordeeld.

Wrede wreedheid: Wederom is een vrijheidsdemonstrant geëxecuteerd
De politieke gevangene Reza Rasaei werd op 6 augustus 2024 willekeurig geëxecuteerd in de gevangenis van de west-Iraanse stad Kermanshah. De 34-jarige man was ter dood veroordeeld omdat hij in 2022 had deelgenomen aan de protestbeweging voor vrijheid en democratie in Iran.

Protest tegen de executie

In Iran en internationaal leidde de executie van Reza Rasaei tot ontzetting en felle protesten. Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten protesteerden bij het VN-hoofdkwartier in Genève tegen de executie.

Willekeurige en onwettige doodvonnissen
De rechtszaken in Iran voldoen nooit aan de internationale rechtsstaatlijke normen. Aangeklaagden hebben geen toegang tot een advocaat. Voorafgaand aan de processen worden de gevangenen zwaar gemarteld om hen te dwingen zichzelf voor de camera te belasten met valse “bekentenissen”. Deze opnames worden in de staatsmedia verspreid. In schijnprocessen worden de aangeklaagden vervolgens op basis van deze gedwongen “bekentenissen” ter dood veroordeeld.
Slechtste executiecijfers wereldwijd – Teheraanse regime verantwoordelijk voor de meeste executies van minderjarigen
In verhouding tot de bevolking is Iran wereldwijd het land met de meeste uitgevoerde doodvonnissen. Het regime in Teheran laat ook minderjarigen executeren, hoewel het internationaal recht dit streng verbiedt. De wetten van het regime staan toe dat zelfs meisjes van negen en jongens van vijftien ter dood worden veroordeeld. In geen enkel ander land zijn de afgelopen jaren zoveel minderjarigen geëxecuteerd als in Iran.

Vrouwen in acuut gevaar van executie
De machthebbers in Iran treden met uiterste brutaliteit op tegen vrouwen die zich verzetten tegen de dictatuur. In de afgelopen decennia hebben duizenden Iraanse vrouwen hun inzet voor democratie en vrouwenrechten met hun leven betaald. In geen enkel ander land zijn zoveel vrouwen gevangen genomen, gemarteld en geëxecuteerd als in Iran. Het regime demonstreert zijn extreme vrouwenhaat door activisten van de protestbeweging wreed te straffen. Talrijke gevangengenomen vrouwen lopen acuut gevaar geëxecuteerd te worden.

In juli 2024 werd de maatschappelijk werkster Pakhshan Azizi in Teheran ter dood veroordeeld. Zij zet zich in voor democratie en vooral voor de rechten van vrouwen en kinderen.

Campagne tegen de executies in Iran
Mensenrechtengroepen voeren een internationale campagne tegen de executies in Iran. Zij eisen effectieve sancties van de internationale gemeenschap tegen het regime in Teheran om de executies te stoppen. De Iraanse mensenrechtenbeweging heeft dringend bescherming en solidariteit van de wereldgemeenschap nodig. De strijd tegen marteling en executies en voor de vrijlating van politieke gevangenen moet aanzienlijk worden versterkt.
De campagne roept op tot het wereldwijd starten van strafzaken tegen de functionarissen van het Iraanse regime die verantwoordelijk zijn voor de executies. Systematische massamoorden op tegenstanders van het regime zijn misdaden tegen de menselijkheid. Dergelijke misdaden kunnen op basis van het universele rechtsbeginsel overal ter wereld strafrechtelijk worden vervolgd. Alleen als de straffeloosheid een einde krijgt, kunnen de mensenrechtenschendingen en executies in Iran worden gestopt.