15 oktober 2009 – De executie van Behnoud Shojaee door de mullahs in Iran voor een vermeende misdaad toen hij nog minderjarig was kreeg dinsdag kritiek van de mensenrechten chef van de Verenigde Naties in Geneve. Zij zei ook dat de autoriteiten de onlangs uitgesproken doodstraffen moeten herzien van de deelnemers aan de recente antiregeringsprotesten in Iran.

De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay zei dat ze “diep teleurgesteld” is door de ophanging van Behnoud Shojaee. Ze riep het Iraanse regime op “voor eens en voor altijd te stoppen met de executie van jeugdige delinquenten.”

“De doodstraf van minderjarigen is een ontkenning van de basisprincipes van gerechtigheid voor jeugdigen die door alle landen zijn geaccepteerd,” zei Philip Ashton, de VN-expert voor executies.

Beide VN-functionarissen zeiden dat ze deze zomer de zekerheid hadden gekregen dat de doodstraf niet zou worden uitgevoerd.

Zij sprak ook haar bezorgdheid uit over berichten dat drie mensen ter dood zijn veroordeeld in verband met hun betrokkenheid in antiregeringsprotesten eerder dit jaar. Ze zei dat er “grote zorgen zijn over de manier waarop de recente processen tegen activisten van de oppositie werden uitgevoerd.”