10 december 2009 – De organisatie roept de Iraanse autoriteiten op om alle beschuldigingen van misbruik en verkrachting in gevangenissen te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.

Met de mensenrechtensituatie in Iran is het volgens Amnesty International de afgelopen 20 jaar nog nooit zo erg gesteld geweest. De in Londen gevestigde organisatie heeft “gedetailleerde voorbeelden” van ernstige schendingen van de mensenrechten voor, tijdens en na de presidentsverkiezingen in juni. In een nieuw rapport over de onderdrukking van de protesten door de politie en overheidsmilities, concludeert Amnesty dat het schenden van de mensenrechten in het land “erger is dan het ooit in de afgelopen 20 jaar is geweest.”

De organisatie roept de Iraanse autoriteiten op om alle beschuldigingen van misbruik en verkrachting in gevangenissen te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen. Als gevolg van de protesten van afgelopen zomer zijn tientallen mensen gedood en minstens 4000 werden gearresteerd. Zo’n 140 tegenstanders van de regering, waaronder journalisten en hervormers, moesten zich voor de rechtbank verantwoorden. Er werden minstens vijf doodvonnissen uitgesproken.

Amnesty International presenteerde in het rapport onder meer het geval van een gevangene in de omstreden gevangenis Kahrisak. Deze werd naar eigen zeggen 58 dagenopgesloten in een grote container. Dit moest hij samen met ruim 70 andere gedetineerden doorstaan. Pas op de 43e dag mocht hij contact met zijn familie opnemen.

Tijdens de verhoren werd gedreigd dat zijn zoon verkracht zou worden als hij niet bekende. Bovendien werd hij in de gevangenis bewusteloos geslagen.

AI-Report_1209

Attachments