9 april 2011 – Mensenrechtenactivisten doen een beroep op de Verenigde Staten om medische hulp te bieden aan meer dan 300 gewonden
De militaire aanval van Iraakse troepen op ongewapende burgers in kamp Ashraf in Irak heeft tot nu toe 33 doden en minstens 325 gewonden geëist. Veel van de gewonden hebben ernstige schotwonden en zijn in levensgevaar.

Onder de doden zijn acht vrouwen.Slachtoffers van het bloedbad van 8 april 2011 gepleegd door Iraakse troepen in Kamp Ashraf.

Kamp Ashraf in Irak is al 25 jaar een toevluchtsoord voor Iraanse dissidenten, die in Iran marteling en massa-executies riskeren. Het regime in Teheran heeft  aan de Iraakse regering gevraagd het kamp te vernietigen en de daar wonende tegenstanders van het regime gedwongen naar Iran te deporteren. De militaire aanval op Ashraf door de Iraakse troepen op 8 april was op verzoek van het regime in Teheran.

Aan de Iraanse ballingen in Ashraf werd in 2004 volgens de Vierde Conventie van Genève de status van “internationaal beschermde personen” toegekend.  Daarom is gedwongen deportatie of verhuizing binnen Irak verboden krachtens het internationale recht, en de Iraakse regering is verplicht om bescherming te verlenen.

In Berlijn en andere grote steden verzamelden zich op 8 april familieleden van in Ashraf wonende Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten bij de Amerikaanse ambassade en vroegen aan  de VS om in te grijpen tegen de aanvallen en de bescherming van de bewoners van Ashraf te waarborgen. Ze deden een beroep op de VS om medische hulp te geven aan de meer dan 300 gewonden. De zwaargewonden kunnen in Ashraf niet toereikend behandeld worden, omdat de aanvoer van medicijnen en medische apparatuur in het kamp al twee jaar wordt tegengehouden door de Iraakse autoriteiten.