15 april 2011 – Parlementariërs van alle fracties kenmerken het bloedbad van 8 april als “misdaad tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaad.”

Meer dan 100 leden van de Parlementaire vergadering van de Raad van Europa hebben op 13 april in een schriftelijke verklaring aan de Verenigde Staten en de Verenigde Naties gevraagd ervoor te zorgen dat de Iraanse dissidenten die in Ashraf in Irak verblijven beschermd worden.

Kamerleden van alle fracties bestempelden de militaire aanval op weerloze burgers in Ashraf van 8 april 2011 als “misdaad tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaad” omdat de inwoners van Ashraf volgens de Vierde Conventie van Genève de status van “internationaal beschermde personen” is toegekend .

De parlementariërs deden een oproep aan de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Europese Unie om ervoor te zorgen dat de Iraakse troepen zich uit Ashraf terugtrekken. Zij riepen op tot de bescherming van het kamp door de VS en de VN, en het oprichten van een permanente waarnemersmissie van de Verenigde Naties in het kamp om verdere schending van de rechten van de bewoners te voorkomen.

Op 8 april 2011 hebben Iraakse troepen op verzoek van Teheran een bloedbad aangericht in Kamp Ashraf (ten noordoosten van Bagdad), de thuisbasis van de Iraanse oppositie. In de vooraf geplande militaire aanval werden 34 burgers – waarvan van acht vrouwen – gedood en meer dan 300 inwoners van Ashraf gewond, de meesten hebben schotwonden.