Op 17 mei werd de doodstraf van twee broers, Mohammad en Abdollah Fathi Shoorbariki, uitgevoerd. Hun moeder, Mahvash Alasvandi, vertelde dat de klachten van haar kinderen nooit gecontroleerd en hun laatste wensen om hun moeder te omarmen werden niet toegekend. “Alles wat we zeiden was dat hun klachten zouden worden herzien voordat ze geëxecuteerd zouden worden. We hebben gezegd wat de haast is? Ze zijn in uw handen en ze kunnen nergens heen. U hebt hield ze gedurende negen maanden vast. Herzie hun klacht eerst en executeer ze vervolgens. Maar helaas hebben ze dit niet gedaan. ”

 “Hun advocaat was in het geheel niet geïnformeerd over de executies. Slechts een dag ervoor hadden ze contact met mij uit de gevangenis en zeiden de volgende dag te komen want we willen de kinderen executeren, en ik kon het niet geloven. Vanochtend, nadat ik mijn kinderen zag, vroeg ik de bewaker van de afdeling AT en het plaatsvervangend hoofd van de afdeling van de gevangenis: ‘Gaat u me nu eindelijk het document laten zien, zodat ik weet op welke uitspraak mijn kinderen worden geëxecuteerd?” en ze vertelde me dat het vonnis nog niet was aangekomen, en dat de rechter het nog steeds had. Ik vroeg hen ‘Zul je het aan mijn kinderen laten zien?’ Ze zei: ‘Zeker.’ Ik zei: ‘Hoe zou ik moeten weten dat u het aan hen hebt laten zien?’ Mijn zoon zei: ‘Mam, zeg maar niets meer, het is nutteloos,” zei Alasvandi.

“We waren om 4:00 uur aan de voorkant van de gevangenis. Er was ook een grote menigte buiten de gevangenis.

We bleven kloppen op de deur, maar ze wilden niet opendoen. Ze zeiden dat ze de deur pas om 6:00 uur zouden openen. Nadat ik binnenkwam en ze me fouilleerden, ging ik de binnenplaats van de gevangenis op waar iedereen zich had verzameld, de gevangenisautoriteiten en 30 tot 40 gewapende soldaten. Ze spreidden een deken op de grond en vertelden me om te gaan zitten totdat zij de kinderen brachten. Zij brachten ze een voor een, en Abdollah kwam eerst”.

“Ik heb gehoord dat de veroordeelde de laatste wensen werd gevraagd net voor de executie en vervolgens werd de executie uitgevoerd. Maar toen mijn zoon zei: ‘Maak mijn handen los zodat ik mijn moeder kan omhelzen,’ zeiden ze ‘De wet staat ons niet toe om dit te doen.’ Ik zei ‘Lieverd, je weet dat alles hier volgens de wet is en deze plek is vol van gezagsgetrouwe mensen. Het is OK, ik zal je omarmen. ‘Maar het was moeilijk voor mij om te zien dat de laatste wens van mijn zoon om mij te omarmen niet werd uitgevoerd, “vervolgde Alasvandi.

“Ik weet nog steeds niet of mijn zonen werden beschuldigd van moharebeh (vijandschap tegen God) of beroving. Ik geloof niet dat ze in oorlog waren met het regime of met God “, vertelde de vader van de geëxecuteerde broers, Bijan Fathi, aan de ICHRI. Verwijzend naar hem en naar het politieke activisme van zijn zwager, zei hij dat tijdens ondervragingen van zijn zonen ze werden beschuldigd van connecties met hun oom, die eerder ter dood veroordeeld was (en later gratie kreeg) tijdens de massa-executies in de jaren 1980, de oom woont nu in het buitenland. (International Campaign for Human Rights in Iran – 19 mei 2011)