De gevangen leraar Abdolreza Qanbari loopt het risico spoedig geëxecuteerd te worden nadat het verzoek om nietigverklaring van zijn doodvonnis afgelopen zomer is afgewezen door de amnestiecommissie van de rechterlijke macht in Teheran.

De leraar Perzische literatuur, die actief was in de volksprotesten tegen de omstreden verkiezingen in 2009, werd in januari 2010 gearresteerd wegens het plegen van een telefoontje van enkele seconden tijdens Ashura (27 december 2009) met een van de Farsi-talige tv-omroepen in het buitenland. Hij werd gearresteerd in een school in Pakdasht en mocht geen eigen onafhankelijke advocaat te kiezen. Hij werd door de 15e afdeling van de Revolutionaire Rechtbank onder leiding van rechter Abolqasem Salavati ter dood veroordeeld op beschuldiging van “vijandschap met God” wegens het hebben van banden met dissidente groeperingen. Zijn rechtszitting werd op televisie uitgezonden.

Hij kreeg geen eerlijk proces en zijn straf werd een paar dagen later definitief bevestigd door de 26e afdeling van het Hof van Beroep in Teheran, hoewel deze rechtbank niet gekwalificeerd is om zaken te behandelen betreffende vijandschap met God en zijn zaak voorgelegd had moeten worden aan de Hoge Raad.

Vanaf de datum van het verzoek om amnestie kon de doodstraf wettelijk niet worden uitgevoerd, maar nu dat verzoek is geweigerd kan deze politieke gevangene ieder moment op bevel van het hoofd van justitie worden geëxecuteerd. (Studentencomité ter verdediging van politieke gevangenen – 24 februari 2012)