14 juni 2013 – Twee bewoners van Camp Liberty (Kolthom Serahati en Javad Nagashan) zijn gedood bij een raketaanval en een groot aantal andere bewoners is daarbij gewond geraakt. De aanval met tientallen raketten vond gelijktijdig plaats met de schijnverkiezingen van de moellahs en de wijdverbreide boycot van deze verkiezingen door het Iraanse volk.

Niemand van de agenten van Martin Kobler, de VN-vertegenwoordiger in Irak, kwam naar de plaats van handeling. Hun afwezigheid op een moment dat ze aanwezig hadden moeten zijn, is zeer verdacht en bedenkelijk. Deze agenten dwalen dagelijks urenlang door het kamp om foto’s en video-opnames te maken van alle delen van het kamp.

Martin Kobler bracht de bewoners over naar Liberty Prison op basis van de valse belofte van veiligheid en snelle overplaatsing naar een derde land. Bij de raketaanval op 9 februari kwamen acht bewoners om en raakten honderd mensen gewond. Sindsdien heeft Martin Kobler ten minste elf maal schriftelijk en tientallen keren op andere wijze beloofd het veiligheidsprobleem van Camp Liberty op te lossen. Maar tot nu toe zijn zelfs de meest elementaire maatregelen, zoals het terugbrengen van de T-muren van het kamp, het overbrengen van de helmen van de bewoners en beschermende vesten, niet uitgevoerd.

Mevr. Kolthoum Sarahati, een van de twee omgekomenen, was een politieke gevangene tijdens de jaren 80 en heeft een jaar in Iran had doorgebracht in de martelkamers van de Evin gevangenis.

Wat vreselijk om te horen.

weer doden,
weer wordt er niets gedaan,
weer is de VN niet adequaat,
weer onschuldige slachtoffers,
weer zoveel onrecht,
weer …..

Ons diepste medeleven hierbij,
Houdt moed.

Jankees en Annemieke