De 20-jarige Hatam Morammezi die betrokken is geweest bij de burgerrechtenbeweging voor de rechten van de Arabische minderheid in Iran, stierf na 12 maanden van eenzame opsluiting.

Volgens Iraanse mensenrechtenactivisten is een andere gevangene in Iran gedood door mishandeling die hem tijdens hechtenis is aangedaan.

In de zuidwestelijke Iraanse stad Ahwaz werd de familie van de 20-jarige Hatam Morammezi (op de foto met zijn neef) op 5 juni door de inlichtingendiensten medegedeeld, dat hun zoon dood was. De familieleden hebben geen informatie ontvangen over de doodsoorzaak. Hatam Morammezi, die betrokken is geweest bij protesten van de burgerrechtenbeweging voor de rechten van de Arabische minderheid in Iran, bevond zich sinds 12 juni 2017 in eenzame opsluiting. Zijn familie kreeg gedurende deze 12 maanden geen informatie over zijn verblijfplaats. Na de aankondiging van zijn dood kreeg het gezin het lijk niet, waardoor autopsie onmogelijk werd. De autoriteiten zeiden alleen dat Hatam Morammezi was begraven op een plek die geheim werd gehouden. Het gezin werd met represailles bedreigd als het het publiek over deze zaak informeerde. Mensenrechtenactivisten gaan ervan uit dat Hatam Morammezi tijdens de hechtenis is doodgemarteld. Sinds het begin van 2018 komen uit Iran steeds opnieuw berichten over aangehouden demonstranten die tijdens hun opsluiting door mishandeling om het leven komen. In het licht van de vijf soortgelijke sterfgevallen in Iraanse gevangenissen heeft Amnesty International een beroep gedaan op 9 januari 2018 dat deze sterfgevallen onmiddellijk moeten worden onderzocht. Bovendien moeten de nodige maatregelen worden getroffen om gedetineerden te beschermen tegen foltering en om verdere sterfgevallen te voorkomen. In die tijd zei Magdalena Mughrabi, plaatsvervangend hoofd van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika: “Het vertrouwelijkheidsbeleid en het gebrek aan transparantie over wat er met deze gevangenen gebeurd is alarmerend. In plaats van uit te leggen dat de vijf zichzelf zouden hebben gedood, de autoriteiten moeten onmiddellijk een onafhankelijk, onpartijdig en transparant onderzoek toelaten, en ook een onafhankelijke autopsie. We documenteren al lang de nachtmerrieachtige omstandigheden in Iraanse detentiecentra, inclusief het gebruik van foltering. ”

In Ahwaz, de hoofdstad van het zuidwesten van de Iraanse provincie Khuzestan olie, hebben de leden van de Arabisch-sprekende minderheid (Ahwazi-Arabieren) herhaaldelijk geprotesteerd in maart en april 2018 massademonstraties tegen discriminatie van deze etnische groep door het regime in Teheran. Honderden demonstranten werden gearresteerd, van wie velen nog steeds in eenzame opsluiting worden gehouden. In de provincie Khuzestan, waar de meeste van de Iraanse olie- en gasreserves liggen, de thuishaven van een groot Arabisch-sprekende bevolking, die wordt geschat op ongeveer vijf miljoen mensen. Ondanks de overvloed aan natuurlijke hulpbronnen lijdt de provincie aan ernstige sociaaleconomische verarming en een hoge mate van lucht- en waterverontreiniging. Veel leden van de Arabische minderheid, die vooral wonen in arme stedelijke buitenwijken zonder basisinfrastructuur, beschuldigen het regime dat ze systematisch gediscrimineerd worden, met name op het gebied van werkgelegenheid, huisvesting en toegang tot politieke kantoren en de uitoefening van de culturele, burger- en politieke rechten. Een andere reden voor het grote ongenoegen binnen deze bevolkingsgroep is dat ze hun moedertaal niet mogen gebruiken tijdens schoollessen. Activisten die zich verzetten tegen discriminatie van hun etnische groep of openlijk hun Arabische identiteit en cultuur verdedigen, zijn onderworpen aan vervolging en bestraffing.

11 juni 2018