Javaid Rehman is een Brits-Pakistaanse rechtsgeleerde en hoogleraar islamitisch recht en internationaal recht aan de Universiteit van Brunel en de Speciale Rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de Islamitische Republiek Iran.

De Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties voor de situatie van de mensenrechten in Iran, Javaid Rehman, heeft in zijn laatste rapport gewezen op de protesten tegen het regime van half november die de Islamitische Republiek vier dagen lang deden beven.

Rehman heeft in het rapport verklaard dat hij "geschokt" was over het aantal doden, acuut letsel en verhalen over mishandeling van personen die tijdens de protesten van november 2019 waren aangehouden.

"Volgens rapporten worden gevangenen gemarteld of lijden ze aan andere vormen van mishandeling, soms om gedwongen bekentenissen af te dwingen", zei Rehman in zijn rapport, gepubliceerd op woensdag 19 februari.

"Er zijn ook meldingen van weigering van medische behandeling, inclusief voor verwondingen veroorzaakt door het buitensporige gebruik van geweld door de veiligheidstroepen, waarbij sommige andere gevangenen incommunicado worden vastgehouden of worden onderworpen aan gedwongen verdwijning", zegt het rapport van Rehman.

De opstand van medio november tegen het geestelijkheid-gedomineerde etablissement in Iran was de dodelijkste onrust in de vier decennia geschiedenis van de Islamitische Republiek.

De protesten die werden veroorzaakt door een nachtelijke verdrievoudiging van de benzineprijzen op 15 november, breidden zich al snel uit naar meer dan 100 steden in 29 van de 31 provincies van het land.

Meer dan drie maanden na de opstand heeft de Islamitische Republiek nog geen officieel rapport over het dodental van de protesten gepubliceerd.

Ondertussen hebben de autoriteiten herhaaldelijk volgehouden dat de meeste gevangenen de "leiders" van de protesten waren.

Sinds het einde van de onrust heeft de door de staat gerunde televisie (IRIB) ten minste 22 video’s van gedwongen bekentenissen van gedetineerden uitgezonden.

Rehman beweert dat hij "bezorgd is over berichten dat families van personen die zijn gedood door de veiligheidstroepen zijn gesommeerd om zich niet uit te spreken."

Rehman uitte bezorgdheid over de voortdurende beperkingen van de vrijheid van meningsuiting in Iran en merkt op: "Hoewel de toegang tot internet is hersteld sinds deze werd afgesloten op het hoogtepunt van de protesten, heeft het beleid van intimidatie van journalisten en hun families zich voortgezet."

Het nieuwe rapport van Javaid Rehman is opgesteld in het kader van Resolutie 74/167 van de Algemene Vergadering van de VN (UNGA) en zal naar verwachting worden gepresenteerd aan de VN-Mensenrechtenraad die op 9 maart 2020 bijeenkomt.

Het gedetailleerde rapport heeft ook verwezen naar de voortzetting van executies, ophanging van minderjarigen, schending van de rechten van vrouwen en minderheden, beperking van de vrijheid van gedachte en meningsuiting, en barre omstandigheden van gevangenen, evenals het onderdrukken van vergaderingen en verenigingen.

"De Speciale Rapporteur blijft ernstig bezorgd over de situatie van landgenoten met dubbele nationaliteit en buitenlandse onderdanen in detentie in de Islamitische Republiek Iran, waaronder Ahmadreza Djalali, Kamran Ghaderi, Robert Levinson, Siamak Namazi en Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Een aantal nieuwe gevallen zijn gemeld in 2019, waaronder de gevallen van een Australische, een Franse en een Iraanse-Franse onderdaan", zegt Rehman in zijn rapport, toevoegend dat hij het nieuws verwelkomde dat twee in juli 2019 gearresteerde Australiërs werden vrijgelaten in oktober 2019.

Rehman bekritiseert de Islamitische Republiek scherp voor het vasthouden van prominente advocaten, waaronder Nasrin Sotoudeh en Amir-Salar Davoudi, en heeft zijn bezorgdheid geuit over het lot van demonstranten tegen de verplichte hoofddoek Monireh Arabshahi, Yasaman Aryani, Mojgan Keshavarz en Saba Kord Afshari.

Bovendien heeft Rehman ook gewezen op de verschrikkelijke situatie van Iraanse aanhangers van het Baha’i-geloof, andere religieuze minderheden en Koerden die goederen op hun schouders dragen in de westelijke grenzen van Iran en vaak worden neergeschoten door grenswachters.