Nederland herdenkt in 2020 75 jaar bevrijding van de nazi-repressie. In 1944 en 1945 werd het land bevrijd door Canadese, Britse, Poolse, Nederlandse en Amerikaanse troepen.

Bezetting en onderdrukking

Nederland werd in mei 1940 bezet na vijf dagen van soms zware gevechten. In die tijd werd het centrum van Rotterdam nagenoeg verwoest met bijna 900 doden en 85.000 daklozen als gevolg. Later, tijdens de Duitse bezetting, stierven duizenden burgers als gevolg van de nazi-heerschappij en luchtaanvallen. De geallieerde bombardementen op Duitse doelen in Nederland zorgden ook voor een aanzienlijk verlies aan Nederlandse levens, bijvoorbeeld in Den Haag en Nijmegen.

Vooral de joodse bevolking leed erg: driekwart van de Nederlandse joden heeft de oorlog niet overleefd. Het dagboek van Anne Frank, een joodse tiener, documenteert haar leven tijdens haar onderduiking van 1942 tot 1944, tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Het is een van ’s werelds bekendste boeken en vormde de basis voor verschillende toneelstukken en films.

6 juni 1944 – beter bekend als D-Day – was de dag van de landingen in Normandië. Hiermee begon de westerse geallieerde inspanning om het vasteland van Europa te bevrijden van nazi-Duitsland. De operatie begon met de bevrijding van het door Duitsland bezette Frankrijk (en later de rest Europa) van de nazi-bezetting en legde de basis voor de geallieerde overwinning aan het westelijk front.