Het Iraanse worstelkampioen krijgt een dubbele doodstraf bovenop 74 zweepslagen, terwijl zijn twee broers in totaal 81 jaar gevangenisstraf krijgen wegens deelname aan een protest tegen het regime.

Het Iraanse Hooggerechtshof sprak twee doodvonnissen uit tegen worstelaar Navid Afkari. Zijn broers Vahid en Habib werden allebei gevangen gezet en zullen elk 74 zweepslagen krijgen. De autoriteiten arresteerden hen nadat ze in 2018 hadden deelgenomen aan protesten tegen het regime

Internationale dringende actie: Stop de executie van Navid Afkari

Navid Afkari, een 27-jarige Iraanse worstelaar, dreigt te worden geëxecuteerd. Een rechtbank in Shiraz heeft Navid zonder officiële aanklachten tegen hem tot een dubbele doodstraf veroordeeld. Het Hooggerechtshof heeft zijn doodvonnis bevestigd, wat betekent dat hij op elk moment kan worden geëxecuteerd.

Hij werd samen met zijn twee broers Vahid en Habib in 2018 gearresteerd tijdens de nationale protesten die het gevolg waren van de plotselinge olieprijsstijging. Veiligheidstroepen gebruikten traangas en pepperspray tegen demonstranten en er werden tijdens deze protesten honderden demonstranten gearresteerd. Volgens Iraanse functionarissen werd het doden van veiligheidsagenten en ook het doden van een burger aan de demonstranten toegeschreven. De broers van Navid Afkari werden veroordeeld tot respectievelijk 54 en 27 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen elk.

Naar verluidt werd Navid Afkari gemarteld en gedwongen te bekennen. In een brief van hem staat dat hij op brute wijze werd gemarteld – inclusief het bedekken van zijn hoofd met plastic zakken en het gieten van alcohol in zijn neusgaten – om gefingeerde verklaringen te ‘bekennen’ waarop vervolgens de aanklachten tegen hem werden gebaseerd.

Het pleidooi van Navid Afkari:
“Iets dat ik door het worstelen heb geleerd is, dat je niet ten onrechte onderdrukt moet worden en je niet moet schikken naar onrecht en leugens. Nadat ik in eenzame opsluiting lichamelijk en geestelijk werd gemarteld schreef ik een brief aan de rechterlijke macht om mezelf te verdedigen en te zeggen dat ik geen moordenaar ben. Ook vroeg ik om een medisch onderzoek waaruit zou blijken dat ik zwaar werd gemarteld. Ze gebruikten martelingen om me te dwingen een misdaad te bekennen die ik niet had gepleegd. Er is in mijn dossiers geen bewijs dat ik een misdaad heb gepleegd en iemand heb vermoord. Ze zijn gewoon op zoek naar een nek om hun touw omheen te doen en op te hangen.”

Opname van Navid Afkari:
“Groeten aan de mensen van Iran. Navid Afkari smeekt om hulp om zijn leven te redden – wees een stem voor hem en zijn gezin.

Ik ben Navid Afkari. Al mijn inspanningen hebben voor de autoriteiten geen verschil gemaakt. Ze weigerden mijn zaak te bekijken en hebben na twee jaar mijn doodvonnis uitgesproken. Geen enkele rechtbank of rechter heeft naar onze stem geluisterd of naar iemand die verantwoordelijk is voor mijn zaak. Daarmee is nu mijn hoop op een eerlijk en rechtvaardig proces vervlogen.


Vanuit deze situatie smeken mijn gezin en ik om uw hulp. Mijn boodschap is niet alleen gericht aan Iraniërs maar aan alle mensen die voor menselijkheid en gerechtigheid zijn. Zwijgen betekent het ondersteunen van het onrecht en de despoten die een onschuldige executeren. Het betekent dat ik elke seconde dichter bij het touw voor mijn executie kom.


Ik hoorde dat onschuldige mensen niet worden geëxecuteerd, maar ik had het mis. We zien dat het allemaal leugens zijn. We zien dat het Iraanse rechtssysteem ten onrechte een onschuldige met de naam Navid Afkari gaat doden. Door me het zwijgen op te leggen willen ze me langzaamaan kwijtraken. Ik roep mensen die om menselijkheid en gerechtigheid geven op, ongeacht uw religieuze of politieke overtuiging, om een stem voor mij en mijn gezin te zijn. Zonder gerechtigheid heeft het leven van een mens geen betekenis.

Ik heb het recht om mijn leven te verdedigen en ik heb bewijs van mijn onschuld.

Ik wil zeggen dat als, ik geëxecuteerd word, ik wil dat de wereld weet dat in de 21e eeuw, zelfs met de bestaande internationale gemeenschap, VN- en mensenrechtenorganisaties over de hele wereld, het Iraanse regime onschuldige personen vermoordt.

Weet alsjeblieft dat ik, als ik als onschuldige word geëxecuteerd, niet de enige ben die door dit onrechtvaardige en onmenselijke systeem wordt vermoord.

Mijn familie en ik zijn het slachtoffer van dit onderdrukkende regime. De kracht die we hebben is om een stem van gerechtigheid te zijn voor onschuldige mensen.”

SMV veroordeelt de schendingen van de mensenrechten door het Iraanse regime, het weigeren van een eerlijk en rechtvaardig proces tegen de 27-jarige Navid Afkari en het gebruik van martelingen om hem te dwingen misdaden te bekennen die hij niet heeft gepleegd.