Hasan Younesi, Navid Afkari’s advocaat: “Ze hadden zo’n haast om de straf uit te voeren dat ze hem zelfs zijn laatste bezoek aan zijn familie ontzegden.”

Ine Eriksen Søreide, de Noorse minister van Buitenlandse Zaken: “(…) geschokt door de executie van Navid Afkari door Iran. Noorwegen is onder alle omstandigheden tegen het toepassen van de doodstraf.”

Anne Linde, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken: ”Ik was geschokt door berichten over de executie van de Iraanse worstelaar Navid Afkari. We zijn sowieso tegen de doodstraf.”

Jeppe Kofod, de Deense minister van Buitenlandse Zaken: ”Geschokt door de executie van Navid Afkari door Iraanse autoriteiten (…) gebruik van marteling in Iraanse gevangenissen (…) moet worden veroordeeld.”

Bärbel Kofler, de Federale regeringscommissaris voor mensenrechten bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken: “(…) Het is onaanvaardbaar dat de rechtsstaat wordt genegeerd om stemmen die ze niet leuk vinden het zwijgen op te leggen. Navid’s twee broers, die nog steeds in hechtenis zitten, hebben nu onze solidariteit nodig!”

Canada: ”veroordeelt met klem de executie van NavidAfkari in Iran. De doodstraf is een wrede vorm van straf die in strijd is met de mensenrechten en Canada verzet zich ertegen in alle vormen en onder alle omstandigheden.”
Frankrijk: ”veroordeelt de executie van Navid Afkari. Frankrijk herinnert aan zijn gehechtheid aan de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vreedzame demonstraties, evenals aan het recht op een eerlijk proces.”

Jean Asselborn, Luxemburg: “Ik veroordeel in de krachtigste bewoordingen de executie van Navid Afkari in Iran. Ik zou onze toewijding aan de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vreedzame demonstraties willen herhalen, evenals aan het recht van iedereen op een eerlijk proces.”

Lord Tariq Ahmed, Britse minister van mensenrechten: “Het is tragisch nieuws en betreurenswaardig dat de Iraanse autoriteiten Navid Afkari hebben geëxecuteerd.”

De Duitse ambassade in Teheran, 13 september 2020: ”De twee broers van Navid zitten nog steeds in de gevangenis en hebben nu onze solidariteit nodig!”

Philippe Goffin, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, 14 september: “België veroordeelt de executie van Navid Afkari in Iran op 12 september 2020. België en de Europese Unie zijn onder alle omstandigheden sterk en ondubbelzinnig tegen van de doodstraf. België blijft zich inzetten voor wereldwijde afschaffing van de doodstraf.”

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden, 14 september: “Ontzet door het nieuws dat de Iraanse autoriteiten worstelaar Navid Afkari geëxecuteerd hebben. Nederland verzet zich principieel tegen elk gebruik van de doodstraf. Gebrek aan een eerlijk proces en gedwongen bekentenissen zijn helaas een patroon in Iran en een flagrante minachting van internationale normen.”

Alyssa Farah, Directeur Communicatie van het Witte Huis: ”De wereld ziet het Iraanse regime voor wat het werkelijk is: wreed, barbaars en achterlijk. De geweldige mensen van Iran verdienen een betere, mooiere toekomst dan dit. Onze harten zijn bij de familie van Navid Afkari en de Iraanse mensen.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo: ”De executie van Navid Afkari door het Iraanse regime is een boosaardige en wrede daad. We veroordelen het in de sterkste bewoordingen. Het is een schandalige aanval op de menselijke waardigheid, zelfs volgens de verachtelijke normen van dit regime. De stemmen van het Iraanse volk zullen niet het zwijgen worden opgelegd.”

Robert A. Destro, secretaris voor Democratie, Mensenrechten en Arbeid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: ”Bedroefd en verontwaardigd over berichten dat het Iraanse regime Navid Afkari heeft geëxecuteerd nadat het hem had onderworpen aan marteling en een gedwongen bekentenis op de televisie. Mijn diepste deelneming aan de familie van de heer Afkari. De wreedheid van het Iraanse regime kent geen grenzen, ze moeten ter verantwoording worden geroepen.”

Alexander Cross, senior politiek adviseur van het Europees Parlement, 12 september: “Het criminele regime van Teheran voert plannen uit om angst te verspreiden en miljoenen mensen bang te maken voor degenen die dagelijks vechten om dit despotische regime te beëindigen.”

Kelly Craft, Amerikaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties: ”Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie van Navid Afkari. Wij veroordelen de aanhoudende en onbeschaamde minachting van het Iraanse regime voor het menselijk leven. De stemmen van het Iraanse volk zullen niet het zwijgen worden opgelegd.”

Een EU-woordvoerder: ”De EU veroordeelt de executie van Navid Afkari in krachtige bewoordingen. Executie is een wrede en antimenselijke bestraffing die in feite een mislukte preventieve aanpak is. De Europese Unie verzet zich onder alle omstandigheden tegen elke executie.”

VN-mensenrechtenexperts veroordeelden krachtig de standrechtelijke executie van kampioensworstelaar Navid Afkari in Iran.
Het Britse Comité voor een Vrij Iran (BCFIF): ”is geschokt door het nieuws over de ophanging van de Iraanse worstelaar en politieke gevangene Navid Afkari.”

Amnesty International, Twitter Account: ”We zijn zeer geschokt, bedroefd en met afschuw vervuld over de geheime executie van Navid Afkari, een jonge man met een veelbelovende toekomst voor zich. Deze bespotting van de gerechtigheid vereist onmiddellijke internationale actie door middel van publieke en private interventies.”

Diana Al-Tafhay, Adjunct-directeur van de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International: ”De geheime executie vanmorgen van worstelkampioen Navid Afkari, zonder voorafgaande kennisgeving aan hem, zijn familie of advocaat, na een buitengewoon oneerlijk proces, is een gruwelijke bespotting van gerechtigheid die onmiddellijke internationale actie vereist. Vóór zijn geheime executie werd de 27-jarige Navid Afkari onderworpen aan een schokkende catalogus van schendingen van de mensenrechten en misdaden, waaronder gedwongen verdwijning; foltering en andere vormen van mishandeling, leidend tot gedwongen ‘bekentenissen’, en ontzegging van toegang tot een advocaat en andere garanties voor een eerlijk proces. Deze jonge man zocht wanhopig hulp in de rechtbank om een eerlijk proces te krijgen en zijn onschuld te bewijzen. Uitgelekte spraakopnamen van hem in de rechtbank laten zien hoe zijn pleidooien om zijn klachten over de folteringen door rechters te laten onderzoeken en een andere gedetineerde die getuige was van zijn marteling op te roepen onwettig en wreed werden genegeerd.”

Het Internationaal Olympisch Comité zegt in een verklaring waarin het de executie van Navid Afkari veroordeelt, geschokt te zijn door zijn executie. ”Onze harten en gedachten zijn bij Navids familie en al zijn vrienden.” (Website World Olympic Committee – 12 september 2020)

Verklaring van de Wereldunie van Worstelaars over de executie van Navid Afkari:
”Wij vernamen dat de geplande executie van de Iraanse worstelaar Navid Afkari vanmorgen in Iran werd uitgevoerd. Het is diep verontrustend dat de pleidooien van atleten van over de hele wereld en al het werk achter de schermen van de Wereldunie van Worstelaars en de Nationale Iraanse Federatie van Worstelaars, het IOC samen met het Iraanse NOC, ons doel niet hebben bereikt. Het nieuws is verschrikkelijk en de hele worstelgemeenschap rouwt om zijn dood.”

De Duitse vereniging van sportkampioenen: “We zijn diep bedroefd en geschokt door het nieuws van de executie van Navid Afkari en betuigen ons medeleven met zijn familie en hun vrienden.”

Bobby Green, Amerikaans kampioen gecombineerd boksen : ”Dit nieuws brak mijn hart. Zijn dood maakte me boos. Hij werd geëxecuteerd wegens deelname aan een demonstratie. Dit nieuws bracht me volledig in de war. Nadat ik dit nieuws heb gehoord, kan ik niet meer praten.”

Persbureau AFP: ”Iran (…) heeft zaterdag een jonge worstelaar geëxecuteerd (…) rapporten die in het buitenland zijn gepubliceerd zeggen dat Afkari is veroordeeld op basis van bekentenissen die zijn verkregen door middel van foltering.”

The New York Times: ”Een Iraanse atleet werd geëxecuteerd (…) nadat hij had deelgenomen aan protesten tegen de regering. De aanklachten tegen de worstelaar, Navid Afkari, 27, hebben in Iran en in het buitenland wijdverbreide scepsis gewekt, waarbij veel critici van de regering zeggen dat hij als voorbeeld wordt gebruikt om afwijkende meningen het zwijgen op te leggen.”

Reuters, september: ”Een wereldwijde vakbond die 85.000 atleten vertegenwoordigt, heeft dinsdag opgeroepen tot uitsluiting van Iran van de Olympische Wereldspelen als het Afkari zou executeren. Afkari’s zaak heeft geleid tot een luid protest van Iraniërs op sociale media en van mensenrechtenorganisaties.”

World News UK: ”Iran executeerde een kampioensworstelaar die zei dat hij werd gemarteld voor een nepbekentenis. Een actie die internationale verontwaardiging opwekte.”

Fox News: ”Iran executeert worstelaar Navid Afkari ondanks wereldwijde oproepen.”

De Duitse krant Bild: ”Zarif’s bezoek werd geannuleerd nadat Navid Afkari was geëxecuteerd.”

The Wall Street Journal, Anthony De Rossa: ”Iran executeerde een worstelaar die de aandacht trok van een sociale-mediacampagne die hem en zijn broers naar voren bracht als slachtoffers die vanwege hun deelname aan protesten tegen de dictatuur van het Iraanse regime in 2018 door het regime tot doelwit werden gekozen.”

Wereldwijde solidariteit van honderden senatoren en gekozen vertegenwoordigers van over de hele wereld: Europa, Canada, Australië, VS tegen de executie van de Iraanse kampioen van Iran, Navid Afkari

Senator Leo Housakos, Canada: “Vechten voor vrijheid en mensenrechten is altijd de moeite waard. Weer een schandalige daad van het Iraanse regime. Het is tijd voor de internationale gemeenschap om actie te ondernemen tegen deze ongehoorde daden.”

Senator Marco Rubio, seniorlid van de Amerikaanse senaat: ”De executie van worstelkampioen NavidAfkari omdat hij simpelweg zijn recht op vrijheid van meningsuiting uitoefent, zou de wereld eraan moeten herinneren dat het klerikale regime dat Iran regeert barbaars, wreed en slecht is.”

Marianne Binder, lid van het Zwitserse parlement: “(…) Zwitserland veroordeelt deze daad krachtig.”

Steve McCabe, Lagerhuislid van de Labourpartij voor Birmingham Selly Oak: vertelde de krant Mirour (sic! mogelijk de Daily Mirror?, vertaler): “Daarom zeg ik dat we niet kunnen onderhandelen met de Iraanse autoriteiten.”

Beatriz Becerra, Spaans parlementslid: ”Ze hebben hem vermoord. Het laffe regime van de moellahs dat rechten en vrijheden in Iran verplettert, deed het opnieuw. Straffeloos en onverschrokken hebben ze Navid Afkari, een jonge nationale worstelkampioen, geëxecuteerd wegens deelname aan de protesten van 2018. Er is geen internationale druk.”

François Cormier-Bouligeon, Lid van de Nationale Vergadering van Frankrijk en voorzitter van de havencommissie: ”Navid Afkari, een sportman op hoog niveau, gaf vrijelijk zijn mening in een land dat fundamentele vrijheden verbiedt. Hij is gisteren geëxecuteerd door het Iraanse regime. Als humanist, abolitionist, spreek ik hier mijn sterkste veroordeling uit.”

Joe Biden, de Amerikaanse presidentskandidaat en voormalig vice-president van de VS: ”De wrede executie van Navid Afkari door Iran is een aanfluiting. Geen enkel land mag vreedzame demonstranten of activisten arresteren, martelen of executeren. Iran moet zijn andere politieke gevangenen bevrijden, waaronder Nasrin Sotoudeh, en ten onrechte vastgehouden Amerikanen vrijlaten.”

De Italiaanse parlementaire commissie voor een vrij Iran: ”De executie van Navid Afkari is een misdaad.”

Verklaring van de Vrienden van een Vrij Iran in het Europees Parlement: ”De Europese Unie zou Javad Zarif (de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, vertaler) niet in Europa moeten toelaten.”

Dagmar Freitag, voorzitter van de sportcommissie van het Duitse parlement en van de Duitse atletenbond: ”Het Internationaal Olympisch Comité moet ‘praktische maatregelen’ nemen tegen het Iraanse regime.”

Acht Nobelprijswinnaars uit de Verenigde Staten en Canada veroordeelden de brute executie van de Iraanse worstelaar Navid Afkari door het Iraanse regime.

Iraans regime begraaft Navid Afkari gehaast, maar kan misdaden niet verbergen.

Het Iraanse regime heeft het lichaam van Navid Afkari, de worstelkampioen die op zaterdag werd geëxecuteerd, haastig en heimelijk begraven. Een week eerder vernietigden de moellahs een massagraf waar de slachtoffers van het bloedbad van 1988 begraven lagen, in het zuidwesten van Iran. Maar deze misdaden zullen niet verborgen blijven.

Navid Afkari Sangari was een worstelkampioen van 27 jaar oud. Hij werd gearresteerd tijdens de landelijke protesten in 2018 in het zuidwesten Iran. Na wrede martelingen werd hij gedwongen tot valse bekentenissen en beschuldigd van het doden van een agent van het regime. In een brief vanuit de gevangenis beschrijft Navid de gruwelijke folteringen. ‘Ongeveer 50 dagen lang heb ik de meest verschrikkelijke lichamelijke en geestelijke martelingen doorstaan. Ze sloegen me herhaaldelijk met stokken en knuppels, op mijn armen, benen, onderbuik en rug. Ook bonden ze steeds een plastic zak om mijn hoofd en folterden me tot ik bijna stikte. Ze goten alcohol in mijn neus,’ staat er in de brief.

Ondanks internationale protesten heeft het Iraanse regime Navid ter dood gebracht. Zijn executie werd internationaal veroordeeld. Het regime heeft Navid geëxecuteerd om het volk en de rusteloze samenleving te intimideren, nadat zij hun protesten in 2018 en 2019 het regime aan het wankelen brachten. Bovendien had het regime deze executie nodig om het moreel te bevorderen van de gedemoraliseerde en wanhopige onderdrukkers en agenten.
Om te voorkomen dat Navid’s begrafenis tot nieuwe opstanden zou lijden, heeft het Iraanse regime hem begraven zonder zijn familie de mogelijkheid te geven om een rouwceremonie voor hem te houden, of zijn vrienden en familieleden de kans te geven hem de laatste eer te bewijzen.

Het feit dat de wereldgemeenschap het regime niet aansprakelijk heeft gesteld voor hun grofste misdaad in 1988 en andere gruweldaden, geeft de moellahs de euvele moed hun mensenrechtenschendingen voort te zetten en Navid ter dood te brengen ondanks intenationale protesten.

In de zomer van 1988 executeerde het Iraanse regime zonder enige vorm van proces en buiten elke wet meer dan 30.000 politieke gevangenen in gevangenis in heel Iran. Dit bloedbad werd aangericht naar aanleiding van een fatwa van de Opperste Leider in die tijd, Ruholla Khomeini. Khomeini’s fatwa beval de executie van iedereen die geen ‘berouw toonde’ en niet bereid was om volledig met het regime te collaboreren. De slachtpartijen begonnen en er werden dagelijks honderden politieke gevangenen opgehangen. Hun lijken werden haastig begraven in massagraven, overal in de grote steden en vooral in Teheran.

Gedurende de 32 jaar die er zijn verlopen sinds het bloedbad van 1988 is het Iraanse regime onbestraft gebleven als gevolg van het zwijgen van de internationale gemeenschap. Dit zwijgen heeft de moellahs aangemoedigd hun inhumane beleid voort te zetten. Ibrahim Raisi, het huidige hoofd van de rechterlijke macht in Iran, was een vooraanstaand lid van de ‘Doodscommissie’ van 1988. Als hij niet onbestraft was gebleven, had hij geen opdracht kunnen geven voor de executie van Navid en andere politieke gevangenen om die moorden vervolgens ‘besluitvaardig’ noemen.

Maar ondanks de voortdurende onderdrukking door het regime weigert het Iraanse volk te zwijgen over de misdaden van dit regime. Daarom doen de moellahs hun uiterste best om hun misdaden te verbergen.

‘De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en zijn lidstaten, de VN-Mensenrechtenraad, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, de Europese Unie en alle internationale mensenrechtenautoriteiten moeten praktische, effectieve maatregelen nemen tegen het regime in Iran vanwege de executie van Navid Afkari en 120.000 anderen die om politieke redenen ter dood zijn gebracht. Zwijgen en geen daadwerkelijke actie ondernemen bieden het regime groen licht en worden beschouwd als medeplichtigheid aan deze misdaad.’

Navid’s handschrift over zijn marteling in de gevangenis

Navid’s handschrift over zijn marteling in de gevangenis