“Ik woon in een land waar ik al jaren niet het recht heb om voor mijn volk te zingen”, zei meester Shajarian ooit tijdens een herdenkingsdienst voor Hafez.
Hij heeft herhaaldelijk in interviews verklaard dat hij wordt geconfronteerd met een dictatoriaal regime dat hem tot spijt betogen wilde dwingen maar hij heeft het geweigerd.

8 oktober 2020 – Mohammad Reza Shajarian, een prominente meester van Iraanse originele zang en muziek, stierf na een lange strijd tegen kanker en Iran verloor een van zijn grootste artiesten. Hoewel zijn briljante werken en artistieke staat van dienst zijn en tot de meest waardevolle reserves van nationale en originele Iraanse muziek behoren.

Meester Shajarian was een van de artiesten die, door nieuwe methoden uit te vinden en zijn natuurlijke smaak en talent te gebruiken, de originele en vocale muziek van Iran transformeerde door de principes en fundamenten te behouden door zijn werken te presenteren.
Toen hij de wrede misdaden van het tirannie regime bij het onderdrukken van de volksopstand in 2009 van Teheran zag, raakte hij erg overstuur en deed hij zijn mond open om tegen dit regime te protesteren.

En zo toonde de religieuze dictatuur van Iran, die geen enkele afwijkende stem kan tolereren, zijn anti-menselijke haat door hem optreden in concerten en op de nationale radio en televisie te ontzeggen.
“Ik woon in een land waar ik al jaren niet het recht heb om voor mijn volk te zingen”, zei meester Shajarian ooit tijdens een herdenkingsdienst voor Hafez.
Hij heeft herhaaldelijk in interviews verklaard dat hij wordt geconfronteerd met een dictatoriaal regime dat hem tot spijt betogen wilde dwingen maar hij heeft het geweigerd.

We betuigen onze condoleances aan de artistieke gemeenschap en Iraanse mensen voor het overlijden van de grote Iraanse meester. De vervolgingen en druk van de religieuze dictatuur konden en kunnen de bepalende positie en diensten van Shajarian aan Iraanse kunst en muziek, vooral de zangkunst niet verminderen.
Zijn stem zit al generaties lang in de harten van miljoenen Iraniërs en kan niet gedoofd worden.
Mr. Shajarian was genomineerd voor de 46e en 48e American Grammy Music Awards, en zijn naam werd opgenomen in de lijst van “Fifty Top Voices in the World.

Shajarian heeft ook internationale prijzen gewonnen, waaronder de UNESCO-prijs van 1999 en de Mozart-medaille van 2006.