18 maart 2021 – De leraar Esmail Abdi zit gevangen omdat hij als bestuurslid van de lerarenvakbond in Teheran campagne voerde voor sociale rechtvaardigheid en tegen mensenrechtenschendingen. Nu is hij verder gestraft door te worden overgebracht naar een beruchte gevangenis.

De politieke gevangene Esmail Abdi (foto) werd op 13 maart met geweld overgebracht vanuit de Evin-gevangenis in Teheran naar de beruchte Rajai Shahr-gevangenis in de stad Karaj, waar de omstandigheden in de gevangenis nog onmenselijker zijn dan in Teheran. De gedwongen overplaatsing is een strafmaatregel tegen de leraar en vakbondsman die herhaaldelijk de onderdrukking in Iran aan de kaak stelden, zelfs in de gevangenis.

Esmail Abdi is in hongerstaking om te protesteren tegen de represailles die hij heeft ondergaan en tegen zijn gedwongen overplaatsing, die bedoeld is om het contact met familieleden en juridisch adviseurs nog moeilijker te maken.

De wiskundeleraar zit gevangen omdat hij als bestuurslid van de lerarenvakbond in Teheran campagne voerde voor sociale rechtvaardigheid en tegen mensenrechtenschendingen. Om deze reden werd Esmail Abdi door een rechtbank van het regime veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij zat sinds november 2016 vast in de Evin-gevangenis van Teheran.

Esmail Abdi ging tijdens zijn gevangenschap verschillende keren in hongerstakingen om te protesteren tegen de onmenselijke omstandigheden van detentie en de vervolging van leraren die campagne voeren voor burgerrechten. In verschillende open brieven hekelde de leraar de represailles waaraan burgerrechtenactivisten in Iran worden blootgesteld: “We worden nog steeds onze rechten ontnomen. Leraren en vakbondsleden worden nog steeds gearresteerd en opgesloten in gevangenissen na een paar minuten durende showprocessen, waarin de uitspraken al duidelijk zijn. Ons werk op het gebied van burgerrechten wordt belasterd als een bedreiging voor de staatsveiligheid.”

Education International, een federatie van lerarenvakbonden van over de hele wereld, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vrijlating van Esmail Abdi en opgeroepen tot wereldwijde solidariteit met hem en andere leraren die in Iran gevangen zitten.

Ook in Iran protesteren leraren herhaaldelijk voor de vrijlating van hun collega Esmail Abdi.

Iran is partij bij het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten, die het recht garanderen van iedereen om vakbonden van hun keuze op te richten en zich bij hen aan te sluiten om hun economische en sociale belangen te bevorderen en te beschermen. Door vakbondsleden te vervolgen, schendt het regime van Teheran zijn internationale mensenrechtenverplichtingen.

In de afgelopen maanden zijn verschillende politieke gevangenen uit de Evin-gevangenis in Teheran met geweld overgebracht naar detentiecentra in afgelegen provincies. Dergelijke represailles zijn bedoeld om de gevangenen te straffen en hen te dwingen berouw te tonen. Mensenrechtenactivisten hebben de VN opgeroepen de detentieomstandigheden en de gezondheidstoestand van de gedwongen herplaatste gevangenen te onderzoeken en werkzaam voor de vrijlating van politieke gevangenen in te zetten