Dr. Ismail Khoei is op 30 juni 1938 in de stad Mashhad – Iran geboren en op 25 mei 2021 in London in ballingschap overleden.

Dr. Ismail Khoei was een van de oprichters van de Associatie van de Iraanse schrijvers en gedurende twee termijnen lid van de raad van bestuur van de vereniging. Hij stond vanaf het begin van de Associatie Iraanse schrijvers naast zijn andere vrijheidsstrijders in het centrum van de Iraanse intellectuele beweging en hij is naar ballingschap gegaan nadat zijn vriend en medestrijder Saied Sultanpour in 1981 door de religieuze dictator werd geëxecuteerd.

Khoi liet zijn sociale toewijding door het uitdrukken van schoonheid, sociale rechtvaardigheid en originaliteit van de mens in zijn gedenkwaardige gedichten in de Iraanse cultuur achter.
Hij is een van de meest waardevolle toegewijde sociale dichters, die net als Nima Yoshij, (Grote dichter van moderne Iraanse poëzie 11 November 1897 – 4 January 1960 ) hun pen als wapen is geweest in de strijd tegen sociale en politieke onderdrukking en in het streven naar vrijheid van denken en meningsuiting.

We condoleren het Iraanse volk en alle kunstenaars in ballingschap die voor gerechtigheid, mensenrechten en een vrij en democratisch Iran actief zijn met het verlies van dr. Ismail Khoei de beroemde Iraanse dichter.