1.000 voormalige politieke gevangenen aanwezig

Vrijdag 27 augustus 2021 – De Iraanse diaspora hield een online conferentie waarin internationale hoogwaardigheidsbekleders wereldwijd zich bij meer dan 1.000 voormalige politieke gevangenen uit Iran voegden om de inspanningen voort te zetten om verantwoording af te laten leggen over het bloedbad van 1988 in Iran.

De opperste leider van het Iraanse regime, Ali Khamenei, en veel huidige regeringsfunctionarissen waren direct betrokken bij het bloedbad van 1988 dat nog steeds doorgaat.
Ook was de nieuwe president van het regime, Ebrahim Raisi, bijgenaamd de “Slager van Teheran”, rechtstreeks betrokken bij de executie van duizenden politieke gevangenen.
Tijdens de misdaad tegen de menselijkheid in 1988 waren de meeste van de geëxecuteerden leden en aanhangers van de belangrijkste oppositie van Iran.

Dominique Attias,Franse advocaat gespecialiseerd in persoonlijke rechten, jeugdrecht en geweld tegen vrouwen.

Als activiste voor de rechten van vrouwen en kinderen, is ze een emblematische figuur in de bescherming van de rechten van minderjarigen, zowel in Frankrijk als internationaal. Lid van de raad van de orde, ondervoorzitter van de balie van Parijs tussen 2016 en 2017.

Dit is een ernstige dag. We weten wat er in Iran gebeurt. Dankzij jou en je inspanningen zullen deze martelaren worden gewroken. Deze moordenaars hebben het hoogtepunt van hun misdaden bereikt. Deze vernietiging van levens van moeders, zussen, kinderen.
Dit is een misdaad tegen de menselijkheid. Dit moet gestopt worden. Europeanen en de hele wereld zwijgen. Vandaag regeert een moordenaar over Iran. Het Iraanse parlement heeft hem misschien geaccepteerd, maar wij niet. Iraanse vrouwen zullen hem niet accepteren. Vrouwen zijn een fundamenteel onderdeel van de samenleving.
Als we onze ogen sluiten, zijn wij ook verantwoordelijk. De Orde van Advocaten van Europa staat u bij.

Geoffrey Ronald Robertson, eerste president van het Speciaal Hof van de VN voor Sierra Leone

Het is al eeuwenlang een misdaad om gevangenen te doden. Het verschil is dat als het om een bepaald misdrijf van genocide gaat, er een internationaal verdrag is dat landen verplicht om actie te ondernemen en die genocide te bestraffen.
……
Toen het nieuws over deze moorden voor het eerst naar buiten kwam, was er een poging van het regime om ze te verdedigen. De toenmalige opperrechter zei dat we geen seculiere staat zijn en dat godslastering niet is toegestaan. Hij zei dat dit een vorm van bestraffing van godslastering was. Het lijkt mij dus dat er zeer sterk bewijs is dat dit genocide is en het genocideverdrag werd in 1956 door Iran geratificeerd. Het is van toepassing op het doden of toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van een groep.
Het lijdt geen twijfel dat er een zaak is voor de vervolging van [president Ebrahim] Raisi en anderen van het regime. Er is een misdrijf gepleegd dat internationale verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Er moet iets aan gedaan worden, zoals is gedaan tegen de daders van het bloedbad in Srebrenica

Theo van Boven, directeur van de VN-afdeling voor mensenrechten (1977-1982) en speciaal VN-rapporteur inzake foltering (2001-2004)

De huidige president van Iran, Ebrahim Raisi, heeft een lange carrière in de rechterlijke macht achter de rug. Terwijl hij deze functies bekleedde, vonden er overal in Iran grootschalige moorden plaats, waaronder het bloedbad van 1988, waardoor de heerschappij en aansprakelijkheid van Ebrahim Raisi in twijfel kunnen worden getrokken.
We roepen op tot een onafhankelijk onderzoek door de Verenigde Naties naar het bloedbad van 1988 en de aansprakelijkheid van Raisi.

Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty International (2018-2020)

Het bloedbad van 1988 was een bruut en bloeddorstig bloedbad en een genocide. Het is ontroerend voor mij om de kracht en moed te zien van mensen die zoveel hebben meegemaakt en zoveel tragedies hebben gezien en deze gruweldaden hebben doorstaan. Ik wil hulde brengen aan alle PMOI-gevangenen en jullie toejuichen.
Het is van cruciaal belang dat we op dit moment in de geschiedenis op zoek gaan naar een nieuwe inspiratiebron, afkomstig van jongeren over de hele wereld. Het is zeer inspirerend om te zien dat er de afgelopen tien jaar een aanzienlijk aantal jonge mensen in Iran is geweest die in opstand zijn gekomen.
Het is belangrijk om te begrijpen hoe onrechtvaardige regeringen hun ideologische apparaat gebruiken om de bevolking te beheersen. Het is belangrijk dat de EU en de bredere internationale gemeenschap een leidende rol spelen op dit gebied. Deze regering in Iran, geleid door Raisi, heeft een nog grotere schuld aan de kwestie van het bloedbad van 1988.
Regeringen die zich zo gedragen, moeten erkennen dat dat gedrag niet zozeer een machtsvertoon is, maar een erkenning van zwakte.

Audronius Ažubalis, minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen (2010 – 2012) en parlementslid

Niemand is tot nu toe terechtgesteld voor deze misdaad tegen de menselijkheid. Er is geen politieke wil om de daders ter verantwoording te roepen. Een VN-onderzoek naar het bloedbad van 1988 is een must.
Ondanks alle oproepen tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het bloedbad van 1988, heeft de Europese Unie deze oproepen genegeerd, geen reactie getoond en niet bereid geweest een reactie te tonen.
Ik zou de EU willen oproepen om het regime te bestraffen voor misdaden tegen de menselijkheid. Ik denk dat Litouwen het voortouw kan nemen onder de EU-leden.

Het lijdt geen twijfel dat dit een misdaad tegen de menselijkheid is. Het was een aanval op een burgerbevolking. Dit is ook een genocide omdat de slachtoffers werden gedood op basis van hun aanhankelijkheid aan een geloof dat door de mullahs was verboden.
Alle internationale jurisdicties kunnen deze misdaad berechten. Als een regeringsfunctionaris zich in een land bevindt, kan dat land die persoon gemakkelijk beschuldigen en berechten voor zijn verantwoordelijkheid in het bloedbad van 1988. We hebben er geen moeite mee om deze zaak voor de rechter te brengen.
We moeten herhalen dat deze criminelen voor de rechter moeten worden gebracht in internationale rechtbanken

Gulnara Shahinian, speciale VN-rapporteur voor hedendaagse vormen van slavernij (2008-2014) uit Armenië

Wanneer wreedheden niet worden bestraft, maar de daders als helden worden erkend, weerspiegelt dit niet de bevolking van het land of de families van de slachtoffers.
Er is weinig gedaan om de kwestie van massagraven aan te pakken. Massagraven zijn plaatsen van bewijs en cruciaal voor gerechtigheid. Ze zijn het bewijs dat er gruwelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die nooit hadden mogen plaatsvinden.
De rollen van staten en de internationale gemeenschap zijn van cruciaal belang. Zij moeten de verantwoordelijkheid dragen om deze sites te beschermen. Het respect voor de rechtmatige omgang met massagraven moet worden gewaarborgd.
De internationale gemeenschap moet veel meer doen. Alle acties om de mensenrechten te beschermen zijn nu van cruciaal belang. We moeten ervoor zorgen dat toekomstige generaties deze misdaden niet vergeten.
We moeten verantwoording afleggen en dit niet nog een keer laten gebeuren.

Sima Mirzaei, familielid van de slachtoffers van het bloedbad van 1988 met 14 familieleden die door het regime zijn vermoord

Mijn zus, Khadijeh, werd in 1981 gearresteerd en enkele maanden op brute wijze gemarteld. Ze stierf onder marteling. Mijn broers en zus werden in 1988 geëxecuteerd nadat ze zeven jaar in de gevangenis hadden gezeten. Mijn broer, Hossein, bracht de helft van zijn zeven jaar door in eenzame opsluiting. Mijn zus, Masoumeh, werd gemarteld in het bijzijn van haar zoon.
De beul van het regime, Assadollah Lajevardi, vertelde mijn vader dat we je wortels zullen verbranden omdat je kinderen PMOI-aanhangers zijn. Een van mijn broers was 16 jaar oud toen hij werd gearresteerd. De folteraar vertelde mijn moeder dat “ik uw zoon persoonlijk door het hoofd heb geschoten”.
Na 33 jaar zijn de herinnering en de ziel van de massamoordmartelaren van 1988 te zien in de verzetseenheden en in de rechtsbeweging. Al deze criminelen zullen voor de rechter worden gebracht.

Franco Frattini, minister van Buitenlandse Zaken van Italië (2002-2004 en 2008-2011) en Europees commissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid (2004-2008)

Iedereen die zijn leven heeft gegeven voor de niet-onderhandelbare rechten van mensen is voor altijd een bron van inspiratie.
Het optreden van de nieuwe regering van Iran ligt in de lijn van de geschiedenis van het regime. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft onder eerdere regeringen gediend. Er is geen verschil tussen conservatieven en reformisten. Het is hetzelfde regime. Dit wordt bevestigd door de nauwe band van de minister van Buitenlandse Zaken met de commandant van de Quds Force. Hij bevestigde zelfs dat hij het pad van Qassem Soleimani zal voortzetten.
Altijd hebben de Iraanse presidenten gesproken over hun naleving van de waarden van de VN. Maar in de praktijk heeft het regime de steun van de bevolking verloren en vroeg het om de rule of gun in plaats van de rule of law.
Tot slot hoop ik op een onafhankelijk onderzoek zonder beperking naar het bloedbad van 1988. De geloofwaardigheid van het VN-systeem staat op het spel.
Iran zal uiteraard nooit de regel van het Internationaal Strafhof voor misdaden tegen de menselijkheid accepteren. Maar de VN-Veiligheidsraad heeft een morele plicht. De VN is deze morele plicht verschuldigd aan de onschuldige slachtoffers. Laten we gerechtigheid zoeken. Laten we doorgaan met een serieus internationaal onderzoek.

Guy Verhofstadt, Minister-president van België (1999 tot 2008), leider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa van 2009 tot 2019

Ik ben nog steeds geschokt door wat er in 1988 is gebeurd en dat komt omdat de mensen geen kans hadden om zichzelf te beschermen en te vluchten voor marteling. Ze werden opgesloten en van hun vrijheid beroofd. En op basis van de fatwa werden ze na korte inquisities opgehangen door de doodscommissies.
Het bloedbad van 1988 was gericht op een hele generatie jonge mensen. Het is cruciaal om te weten dat dit van tevoren gepland was. Het was het gevolg van het regime zelf. Het regime probeert altijd degenen die om verbetering van de mensenrechten en vrijheden vragen op brute wijze het zwijgen op te leggen.
Het bloedbad van 1988 was gepland en rigoureus uitgevoerd met een duidelijk doel voor ogen. Het kwalificeert als genocide.
Stel je voor dat deze mensen niet werden afgeslacht en werden bevrijd en de kans kregen om hun land op te bouwen. Zonder dat bloedbad zou er een totaal ander Iran zijn. Dit is de reden waarom het bloedbad van 1988 een diepe betekenis heeft.
Het bloedbad werd nooit officieel onderzocht door de VN, en de daders werden niet aangeklaagd. Ze blijven genieten van straffeloosheid. Tegenwoordig wordt het regime geleid door de moordenaars van die tijd.

Giulio Maria Terzi, Minister van Buitenlandse Zaken van Italië (2011 – 2013)

Het bloedbad behoort niet alleen tot het verleden van dit regime. Het is belangrijk voor het heden en de toekomst van Iran. Meer dan 90 procent van hen waren MEK-leden en aanhangers. De gevangenen kozen ervoor om stand te houden door te weigeren afstand te doen van hun steun aan de MEK.
Velen hebben opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar het bloedbad van 1988. De hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, moet een einde maken aan zijn gebruikelijke benadering van het Iraanse regime. Hij zou alle VN-lidstaten moeten aanmoedigen om verantwoordelijkheid te eisen voor Iran’s grote misdaad tegen de menselijkheid.
Er zijn duizenden mensen die een assertievere benadering verwachten van de internationale gemeenschap, vooral de EU.

Prof. Valerius M. Ciucă, voormalig lid van het Hof van Justitie van de EU uit Roemenië

Wij eisen een onderzoek naar de massamoord op politieke gevangenen in Iran in 1988. Ik denk dat de Iraanse regering alle vragen over het bloedbad moet beantwoorden. Hij die zwijgt als verdachte geeft toe aan de beschuldigingen.
Het is tijd om dit proces te starten. Het is tijd voor internationale actie.

John Baird, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Canada

Ik wil al mijn vrienden een speciale Hallo geven ….aanhangers, van vrijheid, democratie en mensenrechten, en de rechtsstaat ….. Laat me je vertellen, Canadezen staan naast je in je strijd.
Hoewel we in Canada in een hele reeks waarden geloven, zijn straffeloosheid en aansprakelijkheid twee belangrijke waarden die we hier hebben. We zijn hier niet alleen om de moed en de opoffering van 30.000 mensen die in 1988 door dit regime zijn vermoord te herdenken. We zijn hier om onszelf opnieuw toe te leggen op wat er in 1988 is gebeurd, voor wat het was. Het was een bloedbad. Het was een misdaad tegen de menselijkheid.
Het enige dat nodig is om het kwaad in deze wereld te laten slagen, is dat goede mensen niets doen. En daarom is het zo essentieel dat we het noemen voor wat het is en dat we gerechtigheid zoeken voor die moedige mensen die hun leven hebben gegeven in de strijd voor een beter Iran.
……
Machtsposities moeten verantwoordelijk worden gehouden voor wat er in 1988 is gebeurd en het falen van de internationale gemeenschap om dit het hoofd te bieden kan worden opgelost door de Verenigde Naties, de Europese Unie en gelijkgestemde vrienden en bondgenoten van het Iraanse volk om achter degenen aan te gaan die verantwoordelijk zijn, want als we er niet in slagen om achter hen aan te gaan, zullen ze alleen maar aangemoedigd worden om het opnieuw te doen.
En we weten hoe de Iraanse regering werkt. Zijn steun voor internationaal terrorisme in alle uithoeken van de wereld, afschuwelijk, zijn staat van dienst op het gebied van mensenrechten in Teheran en in het hele land, zijn nucleaire programma, zijn verschrikkelijke aanpak van zowel de economie als deze Covid-19-crisis; ze kunnen niet worden aangemoedigd. We moeten dit kwaad het hoofd bieden en het bestempelen voor wat het is: een genocide en een misdaad tegen de menselijkheid. En we mogen Raisi niet laten verschijnen op een internationaal forum waar hij niet verantwoordelijk wordt gehouden voor wat er in 1988 is gebeurd.
Ik was vooral getroffen toen ik hoorde over de moed die politieke gevangenen toonden toen ze de kans kregen om hun steun te verloochenen, de waarde die we allemaal delen, ze stonden standvastig, toonden grote moed en spraken zich uit en wilden niet verwerpen waar ze voor stonden, en we dezelfde moed moeten tonen bij het herdenken van hun opoffering en het bestrijden van straffeloosheid en het vechten voor verantwoordelijkheid. Ze hebben een hoge prijs betaald in de strijd voor vrijheid, en wij moeten hetzelfde doen. Ik geloof dat er hoop is voor het volk van Iran.
……
Mensen zullen het zich herinneren, het Iraanse volk zal zich herinneren wanneer ze op een dag Vrijheid kregen, wie er bij hen stond, en, mevrouw Rajavi, ik ben zo trots om me bij Canadezen uit zoveel verschillende lagen van de bevolking aan te sluiten, zoveel verschillende politieke partijen om samen te komen om lid te worden u in uw strijd voor de waarden en agenda die u naar voren hebt gebracht. Laten we ons inzetten om Raisi te bestrijden.
laten we ons inzetten om de straffeloosheid te bestrijden en te strijden voor aansprakelijkheid, en laten we hopen dat we elkaar ooit allemaal in Teheran kunnen ontmoeten, waar het Iraanse volk zijn volledige potentieel kan bereiken en in een werkelijk welvarend vrij land kan leven. Heel erg bedankt dat ik aanwezig mocht zijn,

Dr. Javad Ahmadi

Mijn zus, Ashraf Ahmadi, werd gearresteerd door de veiligheidstroepen van de sjah, gemarteld in de gevangenis en in 1979 vrijgelaten. Ze werd in 1981 opnieuw gearresteerd door het regime van de mullahs en overgebracht naar de Evin-gevangenis, waar ze op brute wijze werd gemarteld. Ze werd samen met andere gevangenen opgehangen in het bloedbad van 1988.

Nezam Mir Mohammadi, advocaat en voormalig politiek gevangene

Ik heb 18 maanden in de gevangenissen van het regime doorgebracht zonder proces. Voor mijn arrestatie zorgde ik als advocaat voor de rechtszaken van de MEK-leden die door het regime waren gearresteerd. In de Gohardasht-gevangenis was ik getuige van wrede martelingen.
Als advocaat is het mijn plicht om hulde te brengen aan al diegenen die hun leven hebben verloren en alle gevangenen die hun leven hebben opgeofferd. En ik dank iedereen die helpt om de daders ter verantwoording te roepen.