In een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres betuigden 25 Nobelprijswinnaars hun solidariteit en medeleven met de familieleden en vrienden van de geëxecuteerden tijdens het bloedbad van de politieke gevangenen in Iran in 1988. De Nobelprijswinnaars “onderstrepen de noodzaak om een internationale commissie van de Verenigde Naties op te richten om deze enorme misdaad te onderzoeken.”

Ze citeerden verklaringen van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties waarin stond dat “Ebrahim Raisi, de toenmalige plaatsvervangend aanklager van Teheran, deel uitmaakte van het driekoppige doodscomité in Teheran. Dit comité executeerde duizenden gevangenen die lid waren van de (…. – de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging) samen met enkele honderden gevangenen die verbonden waren met andere groepen in de gevangenissen van Evin en Gohardasht”.

De Nobelprijswinnaars schreven aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties: “Bij gebrek aan internationale verantwoording blijven genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Iran voortduren. Voorbeelden hiervan zijn de voortzetting van politieke executies en de moord op minstens 1.500 jonge demonstranten in november 2019. De pogingen van het regime om het lot van de slachtoffers voor hun families te verbergen, de aantallen van executies te minimaliseren en de banden van de slachtoffers met de (… – de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging) te verbergen voegt alleen maar toe aan het strafblad van de mullahs.”

De volledige tekst van de brief:

Gezamenlijke brief van Nobelprijswinnaars

aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties

8 september 2021

Zijne Excellentie António Guterres
Secretaris-Generaal
De Verenigde Naties
New York, NY 10017

Excellentie,
Wij, de Nobelprijswinnaars die deze brief ondertekenen, herhalen op de 33e verjaardag van het bloedbad van politieke gevangenen in Iran onze solidariteit en sympathie met de familieleden en vrienden van de geëxecuteerden en ook met het Iraanse volk. We onderstrepen de noodzaak om een internationale commissie van de Verenigde Naties op te richten om deze enorme misdaad te onderzoeken.

Drieëndertig jaar geleden vaardigde Khomeini, de grondlegger van de religieuze dictatuur in Iran, een fatwa uit in zijn eigen handschrift, waarin stond: Alle gevangenen die loyaal zijn aan …. (…. – de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging) worden beschouwd als Mohareb (iemand die oorlog voert tegen God), ongeacht het stadium van hun gevangenisstraf, en moeten worden geëxecuteerd.

Op basis van deze fatwa werden gedurende enkele weken 30.000 politieke gevangenen geëxecuteerd na twee of drie minuten te zijn verhoord door het zogenaamde Doodscommissie. Degenen die weigerden de MEK te veroordelen, werden onmiddellijk naar de executiezaal gestuurd. Meer dan 90% van de geëxecuteerden waren leden en aanhangers van de (…. – de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging). Vanwege hun “immuniteit” tegen berechting, bekleden leden van die comités, die de belangrijkste daders van het bloedbad waren, enkele van de hoogste posities in het Iraanse regime.

Het feit dat Ebrahim Raisi, de nieuwe president van Iran, een van de belangrijkste daders van dit bloedbad was, maakt de noodzaak voor de vorming van een internationale onderzoekscommissie nog groter. Volgens verschillende mensenrechtenautoriteiten, waaronder Amnesty International, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, en vooraanstaande internationale mensenrechtendeskundigen, en volgens een geluidsband van Ayatollah Montazeri, maakte de voormalige aangewezen opvolger van Khomeini, Ebrahim Raisi, de toenmalige plaatsvervangend aanklager van Teheran, deel uit van het vierkoppige Overlijdenscomité in Teheran. Dit comité executeerde duizenden gevangenen die lid waren van de (…. – de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging) samen met enkele honderden gevangenen die aangesloten waren bij andere groepen in de gevangenissen van Evin en Gohardasht.

De huidige Iraanse leiders, waaronder Ali Khamenei en Raisi, waren direct betrokken bij het bloedbad van 1988.

Bij gebrek aan internationale verantwoording blijven genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Iran voortduren. Voorbeelden hiervan zijn de voortzetting van politieke executies en de moord op minstens 1.500 jonge demonstranten in november 2019. De pogingen van het regime om het lot van de slachtoffers voor hun families te verbergen, de aantallen van executies te minimaliseren en de banden van de slachtoffers met de .. te verbergen, voegen alleen maar toe aan het strafblad van de mullahs

Ondertekenaars:
• Professor Harvey Alter, Nobelprijs, Geneeskunde 2020, VS
• Professor Barry Barish, Nobelprijs, Natuurkunde 2017, VS
• Professor Georg Bednorz, Nobelprijs, Natuurkunde 1987, Duitsland
• Professor Thomas Cech, Nobelprijs, Scheikunde 1989, VS
• Professor Elias Corey, Nobelprijs, Scheikunde 1990, VS
• Professor Joachim Frank, Nobelprijs, Scheikunde 2017, VS
• Professor Sheldon Glashow, Nobelprijs, Natuurkunde, 1979, VS
• Professor Roger Guillemin, Nobelprijs, Geneeskunde 1977, VS
• Professor Dudley Herschbach, Nobelprijs, Scheikunde 1986, VS
• Professor John Lewis Hall, Nobelprijs, Natuurkunde 2005, VS
• Professor Oliver Hart, Nobelprijs, Economie 2016, VS
• Professor Alan Heeger, Nobelprijs, Scheikunde 2000, VS
• Professor Roald Hoffmann, Nobelprijs, Scheikunde 1981, VS
• Professor Robert Huber, Nobelprijs, Scheikunde, 1988, Duitsland
• Professor Roger Kornberg, Nobelprijs, Scheikunde 2006, VS
• Professor Fynn Kydland, Nobelprijs, Economie 2004, Noorwegen
• Professor John Mather, Nobelprijs, Natuurkunde 2006, VS
• Professor Paul Modrich, Nobelprijs, Scheikunde 2015, VS
• Professor John Polanyi, Nobelprijs, Scheikunde 1986, Canada
• Dhr. Jose Ramos-Horta, Nobelprijs, Vrede, 1996, Oost-Timor
• Professor Richard Roberts, Nobelprijs, Geneeskunde 1993, VS
• Professor Randy Schekman, Nobelprijs, Geneeskunde 2013, VS
• Professor Danny Shechtman, Nobelprijs, Scheikunde 2011, VS-Israël
• Professor Wole Soyinka, Nobelprijs, Literatuur 1986, Nigeria
• Professor David Wineland, Nobelprijs, Natuurkunde 2012, VS